Novosti Hrvatska

'nije me uplašio'

Vidović o šali koja je Krstičevića izbacila iz takta: Nije tu bilo velikog smišljanja ni neke zavjere, Maras je kupio te plastične makete...

'nije me uplašio'

– To je bila šala, a čovjek se naljutio.

Tako je šibenski SDP-ovac Franko Vidović dan poslije nesvakidašnjeg incidenta u Saboru – kada je ministar obrane Damir Krstičević kutiju s plastičnom maketom američkih vojnih aviona tresnuo o pod Sabornice – iz svoje vizure opisao ono što se dan ranije dogodilo u hrvatskom parlamentu.

Vidovića smo, nakon što je prespavao noć, zamolili da čitateljima Slobodne Dalmacije otkrije kako je uopće došao na ideju da ministru obrane, nakon neuspjelog posla kupnje izraelskih vojnih aviona, uruči makete F14 i F15.

– Nije tu bilo velikog smišljanja ni neke velike zavjere. Sve se odigralo brzo, u manje od uru vrimena. Kolega Gordan Maras kupio je te plastične makete i donio ih u srijedu ujutro u naš zastupnički klub.

Meni je u nekom trenutku "sinula" ideja da Plenkoviću i Krstičeviću, onako zafrkantski i šarmantno, uručim te makete uz poruku da, ako se budu nastavili ponašati kao i do sada, od aviona nema ništa. Premijer je to shvatio ispravno, čak je i rekao nešto u smislu da mu nismo u stanju kupiti ni maketu F16. Krstičević, nažalost, nije – kaže nam Vidović.

On priznaje da ga je iznenadila reakcija ministra obrane:

– Nisam tip koji vrijeđa ljude, niti mi je bila namjera da uvrijedim Krstičevića. Njega apsolutno poštujem i kao vojnika, i kao zapovjednika, i kao čovjeka. Vjerojatno je zbog te priče s avionima pod presingom, pa je i moju šalu krivo protumačio kao provokaciju, ne kao šalu – ističe Vidović, koji je nakon svojega izlaganja sa širokim osmjehom na licu prišao klupama u kojima su u Saboru sjedili ministri i jednu kutiju predao premijeru Plenkoviću, a drugu Krstičeviću.

Plenković je svoj primjerak mirno uzeo. Krstičević ga je revoltirano u bijesu bacio na pod.

– Nije me uplašio. Nije tu bilo straha. Rekao mi je nešto u smislu da se gonim i ja i moj avion. Nije psovao. Ja sam ga samo blijedo pogledao, krenuo prema svojem mjestu u Sabornici i rekao: "Ovo ide vama na dušu" – prepričao nam je Vidović, koji je uvjeren da će javnost, koja je pred TV kamerama, a kasnije i na internetu sve vidjela, donijeti pravi sud o tome tko je u ovom slučaju postupio korektno, a tko ne.

Krstičević je kasnije u izjavi pokušao "popeglati" situaciju. Pozvao se na svoj status ratnog generala, ustvrdio da se u igrokazu s plastičnim maketama aviona osjetio poniženim, čak i diskretno priznao da njegova reakcija "na neki način nije bila način".
 

Naslovnica Hrvatska