Novosti Hrvatska

Nove cijene

Veliki vodič kroz ljekarne: istražili smo koji su lijekovi pojeftinili nakon smanjenja PDV-a, a tko se pokušava dodatno obogatiti

Nove cijene

U vrijeme haranja gripe, viroza i prehlada utješno je znati kako su nam barem lijekovi, i to oni koji se ne uzimaju na recept, financijski dostupniji.

Naime, od 1. siječnja ove godine na snazi je odluka o snižavanju PDV-a na te, tzv. OTC lijekove, i to s 25 na pet posto, pa su oni u prosjeku u prodaji jeftiniji za 18 posto. Riječ je, između ostalog, o medikamentima protiv bolova, sredstvima za snižavanje tjelesne temperature, određenim sirupima za ublažavanje kašlja, kapima za nos... Ono što, međutim, potrošači ne znaju jest da nisu svi proizvodi iz spomenutih kategorija jeftiniji, nego samo oni koji su na listi lijekova HALMED-a (Agencije za lijekove i medicinske proizvode).

Kapi i sprejevi

– Potrošači misle da je sve pojeftinilo i negoduju kad dođu na blagajnu ljekarne. Nekima od najprodavanijih proizvoda na bazi paracetamola, primjerice Lekadolu, cijena je ostala ista, i to zato što su takvi proizvodi na listi bolničkih lijekova već godinama, odnosno PDV na njih je cijelo vrijeme pet posto. S druge strane, lijekovi na bazi ibuprofena, poput Neofena, sada su jeftiniji u prosjeku 18 posto – objašnjava nam Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Naša sugovornica ističe i kako bi se građani koji su u nedoumici trebali posavjetovati s ljekarnikom oko kupnje kako bi im on objasnio što je medicinski proizvod ili dodatak prehrani, a što lijek.

– Primjera radi, sirup protiv kašlja Prospan je od 1. siječnja jeftiniji budući da je registriran kao lijek, dok je sirupu od jaglaca cijena ostala jednaka jer se radi o proizvodu koji je dodatak prehrani. Slična je stvar i s pastilama za grlo – one s biljnim ekstraktima su dodatak prehrani ili medicinski proizvod, ovisno o proizvođaču, dok je Strepsils registriran kao lijek, te je i pojeftinio za otprilike sedam kuna. Nisu ni sve kapi i sprejevi za nos jeftiniji; primjerice, oni na bazi morske vode smatraju se medicinskim proizvodima na koje se ne odnosi ovo smanjenje PDV-a, dok je Olynth lijek i na njemu će kupci ubuduće uštedjeti. U svakom slučaju, savjetujem pacijentima da se prije kupnje konzultiraju s ljekarnikom – objašnjava nam Ana Soldo.

 

 

Na pitanje hoće li pojedini proizvođači izigrati spomenutu odluku o smanjenju poreza te povećati cijene lijekova kako bi razliku PDV-a strpali u svoj džep, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore kaže kako je to, prema njihovim informacijama, zasad učinila samo njemačka tvrtka Berlin-Chemie, koju su odmah prokazali.

– Jedan od njihovih najprodavanijih proizvoda, sirup za iskašljavanje Flavamed, skuplji je za otprilike 11 do 12 posto. Cijenu Liotonu, gelu za proširene vene, podigli su za 18 posto, dok je Prostamol uno, lijek za prostatu, skuplji od 1. siječnja za 19 posto. To nedvojbeno nije u redu – siromašna država odrekla se novca kako bi lijekovi bili dostupniji građanima, a onda se događaju ovakve stvari... Kad bi se sad svi proizvođači poveli za primjerom tvrtke Berlin-Chemie, potrošači uopće ne bi osjetili ovo smanjenje PDV-a. Naše su prognoze da će i neke druge farmaceutske tvrtke tijekom ove godine podići cijene svojim proizvodima za kunu, dvije. Od domaćih proizvođača dobili smo obećanje da to neće raditi. Pratit ćemo, naravno, situaciju i obavještavati javnost – kaže Ana Soldo.

Bezreceptni lijekovi

Iz dvije farmaceutske tvrtke koje smo kontaktirali stiže potvrda da neželjenih iznenađenja, u smislu povećanja cijena, ne bi trebalo biti. U "Belupu" navode tako da su njihovi lijekovi od 1. siječnja dostupniji pacijentima, i to za razliku u visini PDV-a (s prijašnjih 25 na sadašnjih pet posto).

Iz "Sandoza" također napominju da će građani osjetiti promjenu u maloprodajnoj cijeni njihovih bezreceptnih lijekova.

 

Naslovnica Hrvatska