Novosti Hrvatska

brrr...

Diljem Europe najavljen novi snijeg, evo što se sprema Hrvatskoj: donosimo prognozu za vikend i naredni tjedan, pripremite se na neugodno iznenađenje...

brrr...

Dijelovi Europe zameteni snijegom u petak su napokon dočekali malo zatišje, ali su meteorolozi upozorili da se tijekom vikenda očekuje još snijega. Diljem Alpi snižena je razina opasnosti od lavina, ali nije u potpunosti uklonjena. Ekipe u Austriji počele su slati izviđačke letove na najviše pogođena područja.

U snježnim olujama i lavinama u Europi 13 mrtvih, nanosi visoki do 10 metara; U mećavi su se našli i brojni Hrvati, domaće agencije poručuju: Nema otkazivanja aranžmana

Raste broj žrtava, prognoza je zabrinjavajuća, situacija postaje dramatična: skijaši u Austriji, Njemačkoj i Italiji suočeni s velikom opasnošću od lavina

Međutim, daleko od toga da nema problema, piše agencija dpa. Otkazano je više letova iz zračnih luka u Muenchenu i Frankfurtu. Glasnogovornik frankfurtskog aerodroma rekao je da otprilike desetina letova - oko 120 - otkazana zbog loših vremenskih uvjeta.

 

U Muenchenu je otkazano oko 90 letova. Drugu noć zaredom njemački vozači morali su provesti u svojim vozilima zbog stanja na cestama, ovoga puta na autoputu A8 nedaleko od Chiemseea na jugu. Volonteri su im dijelili hranu, piće i deke tijekom noći dok ceste nisu dovoljno očišćene za vožnju. U Austriji je dio građana Innsbrucka upozoren da ostane kod kuće zbog opasnosti od lavina, priopćile su gradske vlasti. Mjerama opreza obuhvaćeno je tristotinjak ljudi koji žive na obroncima planine. 

 

U drugim dijelovima zemlje stručnjaci za lavine malo su smanjili razinu opasnosti u petak, ali je rizik i dalje velik u Alpama. Turisti u Švicarskoj evakuirani su u petak nakon što se u četvrtak poslijepodne na planinskom prijelazu Schwaegalp na visini od oko 1300 m na hotel obrušila 300 metara široka lavina pri čemu je lakše ozlijeđeno troje ljudi.

 

Diljem cijele pogođene regije ima od 1,5 do 2,5 metra snijega na visini od 1500 metara i više, dok je na nižim područjima između 10 i 70 centimetara snijega. 

A što se tiče Hrvatske, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, snijega će biti tek ponegdje i bit će oskudan. Na Jadranu će, navodi DHMZ, biti pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Najviše oblaka zadržat će se na krajnjem istoku, a u noći i ujutro ponegdje na kopnu može pasti i vrlo malo snijega.

Vjetar će duž obale biti umjeren sjeverni i sjeverozapadni, na otocima ponegdje i jak. Najniža temperatura zraka od -10 do -5, a na Jadranu većinom između -2 i 2. Najviša dnevna od 3 do 6 na kopnu te od 7 do 10 °C na Jadranu.

Nešto dugoročniju prognozu pronašli smo na stranici yr.no, gdje za splitsko (a isto vrijedi i za ostatak Dalmacije te Zagreb) područje predviđaju smirivanje vremena i polagan rast temperature. Ipak, naredni tjedan donosi neugodno iznenađenje: pripremite kišobrane...

 

Naslovnica Hrvatska