Novosti Hrvatska

diskriminatorski odnos države

Europski projekti razdora: državnom službeniku 10 puta više nego nastavniku

diskriminatorski odnos države
Sonja Čikotić

Blago učiteljima. Država ih je konačno odlučila stimulirati....

Nema medija koji nije prenio vijest kako će prosvjetni radnici koji rade na europskim projektima – oni, dakle, vrjedniji, požrtvovniji, zašto ne reći i stručniji – imati čak 30 posto veću plaću!

Konačno se netko sjetio stimulirati i one koji plaće primaju iz državnog proračuna, konačno je netko pametan ukinuo uravnilovku i u javnom sektoru. Zvuči odlično, zar ne? Samo, eto, nije tako. I zato ono "blago učiteljima" treba shvatiti kao ironiju; jer tko bi, za veći radni angažman, bio zadovoljan s pišljivih 180 kuna mjesečno!?

Nije istina da radnici u prosvjeti dobivaju 30 posto veće plaće za rad na EU projektima. Uvećanje ostvaruju samo za ono vrijeme koje provedu radeći na poslovima koji ne spadaju u njihovu redovnu satnicu. Tako će povišicu od 30 posto dobiti tek na 25-postotnom iznosu, jer su plaćeni samo za vrijeme za koje su angažirani na projektu, dok im preostali iznos osobnog dohotka ostaje isti.

Do povećanja će doći u slučaju ako su sredstva osigurana iz EU fondova, što znači da Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije ono koje nagrađuje zaposlenike za njihov dodatni trud.

Sonja Čikotić, članica saborskog Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu, zastupnica u Klubu Mosta, ukazala je na diskriminatorski odnos države spram prosvjetnih radnika, jer se za isti posao puno bolje stimulira državne službenike od nastavnika i profesora. No, nažalost, na Odboru o kojem se o tome raspravljalo, izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju nisu dobile većinu glasova.

– Intencija predloženih izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama bila je da učitelji i profesori koji rade na EU projektima imaju uvećane koeficijente do 30 posto. Po sadašnjim propisima, ako učitelj ima plaću 6000 kuna i angažiran je na europskom projektu 10 posto, za povećani radni doprinos ostvarit će dodatnih 180 kuna jer mu se uvećanje od 30 posto računa samo na iznos od 600 kuna, koliko je 10 posto njegova angažmana na projektu – objašnjava Sonja Čikotić i upozorava kako, s druge strane, državni službenik koji radi na EU projektu, bez obzira na njegov redovni angažman, ima pravo uvećanja plaće do 30 posto.

– Čak ako mu nadređeni ministar i odredi 10 posto stimulacije, tada će to uvećanje biti 600 kuna, a ako mu odredi 30 posto – to će uvećanje na koncu iznositi 1800 kuna mjesečno. O uvećanju plaće od 1800 kuna učitelj može samo sanjati – kaže Sonja Čikotić i objašnjava da bi u takvom slučaju prosvjetari morali sto posto svoga radnog vremena provesti angažirajući se na europskim projektima.

Prema sadašnjem zakonu, na djelu je prepuštanje dijela satnice. To znači da oni koji rade na EU projektima trebaju prepustiti satnicu drugim kolegama, zbog čega su zakinuti učenici i mlađi nastavni kadar koji godinama radi "na postotke" u više škola, i to na određeno vrijeme.

– Ovo je, naravno, potpuno pogrešno. Kakva se poruka šalje novim kolegama? Zato smo i predlagali da se nastavnici na europskim projektima angažiraju izvan radnog vremena, recimo, u poslijepodnevnim satima, i da se za taj posao nagrade s 30 posto većom plaćom. Konkretno, da nastavnik ili profesor koji je uspješno odradio određeni EU projekt, umjesto 6000 kuna, dobije 7800 kuna neto, a da pri tome obavlja i redoviti posao u razredu kako učenici ne bi bili zakinuti – kaže naša sugovornica.

Saborska zastupnica Čikotić založila se za to da ravnatelji, kao čelnici tijela, poput ministara imaju diskrecijsko pravo odrediti visinu uvećanja plaće prosvjetarima koji rade na EU projektima sukladno njihovoj veličini.

– Zašto ministri imaju pravo odlučiti hoće li to povećanje biti 10 ili 30 posto za državne službenike, kako bi ih stimulirali za rad na europskim projektima, a ravnatelji nemaju to pravo? – pita Sonja Čikotić i domeće da je sve još apsurdnije ako se zna da je ono što je tražila u ime Mosta identično Uredbi Vlade koju je izglasalo svih dvadeset ministara na sjednici od 2. kolovoza ove godine.

No, kad je isti prijedlog stigao iz opozicijskih redova – odbijen je po inerciji.

Sudeći po napisanom, teško će se ikoga u prosvjeti motivirati na rad na projektima EU-a jer su iznosi koji im se za to isplaćuju presmiješni, a u odnosu na državne službenike – i nepravedni, o čemu se među učiteljima i profesorima govori s velikim ogorčenjem.

Naslovnica Hrvatska