Novosti Hrvatska

analiziramo

Sinčić i Pernar pale mišalicu: 'šalovanje' Živog zida krade Plenkoviću vidik

analiziramo

Andrej Plenković ima veliki problem. Njegov HDZ uvjerljivo je najjača stranka u Hrvatskoj i na idućim parlamentarnim izborima može računati na najmanje 60 mandata u Saboru.

No, veliko je pitanje hoće li nakon prebrojavanja glasova imati s kim koalirati. Za parlamentarnu većinu potrebno je 76 ruku. HDZ-ovi saveznici u HNS-u uživaju potporu 1,8 posto birača i više ni blizu ne mogu računati na devet zastupničkih mandata, koliko su imali nakon prošlih parlamentarnih izbora. Branimir Glavaš i njegov HDSSB teško će prijeći izborni prag, a čak ni politički čarobnjak Milan Bandić s potporom od 3,6 posto teško da može do više od dva mandata.

HDZ teško da može u pakt sa Zlatkom Hasanbegovićem, ako njegovi Neovisni za Hrvatsku uopće prijeđu izborni prag. Plenkoviću, dakle, ostaje jedino Živi zid, stranka koja traži raspisivanje referenduma o izlasku Hrvatske iz Europske unije i koja s aktualnom potporom od gotovo 15 posto glasova može doći i do 30 zastupničkih mandata.

Nekoliko je ključnih razloga zbog kojih HDZ ne može ući u politički brak sa Živim zidom. Riječ je o stranci koja je – jasno i beskompromisno – antieuropska. Iako je u politici uvijek sve bilo moguće, pakt europejca Plenkovića s dvojcem Pernar-Sinčić jednostavno je nezamisliv.

Osim toga, Živi zid inzistira i na izlasku Hrvatske iz NATO-a, što će HDZ, ali i bilo koja druga postojeća hrvatska stranka, teško podržati. Živozidaši, koji sebe promoviraju kao aktivističko-politički pokret protiv neoliberalnog ekonomskog modela, imaju i prilično zanimljive ekonomske ideje, koje teško da korespondiraju s politikom koju provodi HDZ.

Zalažu se za to da se cijena režija uskladi s primanjima građana, za zabranu isključivanja struje i vode dužnicima, za oduzimanje nekretnina bankama i njihovu podjelu građanima slabijeg imovinskog stanja, za povratak stanarskog prava, za ukidanje valutne klauzule i rušenje precijenjene kune te za otpisivanje dugova.

Na listi zahtjeva je i legalizacija marihuane prema kojem bi se, u rekreativne svrhe, građankama i građanima dopuštao uzgoj šest stabljika kanabisa, uz uvjet da služe samo za osobnu upotrebu, ne i za daljnju preprodaju.

Nije realno da HDZ, kao konzervativna stranka, podrži takav iskorak, jednako kao i da osigura zeleno svjetlo za još jedan kontroverzni prijedlog Živoga zida: onaj o ukidanju obaveznog cijepljenja djece s obrazloženjem da se u cjepivu nalaze "GMO virusi, abortirani fetusi životinja i ljudi, embrij zamorca, razne vrste jaja, mišja krv i mozak, krv, srce i bubrezi različitih vrsta životinja: majmuna, konja, svinja, ovaca, zečeva i pasa".

Ima, doduše, još jedna važna prepreka koaliciji ovih dviju stranaka. U Živom zidu, naime, ne žele ni čuti za pakt s HDZ-om. Čak i kad bi im Plenković ponudio partnerstvo – u što je doista teško povjerovati – živozidaši bi ga odbili. Što u praksi znači pat-poziciju, manjinsku Vladu, možda i nove izbore. I, ako se ovakvi trendovi nastave, period dugotrajne političke nestabilnosti.

Raspored mandata

60 HDZ

30 Živi zid

29 SDP

10 Amsterdamska koalicija

8 Most

2 Milan Bandić 365

Tko ih to bira?!

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Ta narodna uzrečica lako se može primijeniti na rast potpore Živom zidu. Ova je stranka počela bildati svoju snagu nakon što ju je počeo simpatizirati dio razočaranih birača SDP-a. Kako su socijaldemokrati padali, tako je Živi zid rastao. Na njihov rejting utjecalo je i razočaranje dijela antisistemskih birača Mosta.

Formula je slična: kako potpora Mostu kopni, tako raste popularnost Živog zida. Treća skupina simpatizera političkog projekta Ivana Vilibora Sinčića i Ivana Pernara je ona koja do sada nije izlazila na izbore jer je smatrala da nitko ne zaslužuje njihov glas. Oni u Živom zidu vide snagu koja će kazniti postojeći politički establišment i na scenu donijeti potpuno nove, radikalne ideje.

SDP: Tvornica laži

Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas najnoviju anketu Ipsosa o rejtingu stranaka na svojem Facebook profilu nazvao je “još jednom prijevarom Plenkovića”.

“Plenkovićeva tvornica laži nastavlja s proizvodnjom. Otkrili smo veliku aferu. Još jednu prijevaru u režiji Plenkovića i HDZ-a i to nakon što je lagao da će vratiti INA-u u hrvatske ruke, nakon što je lagao da neće dopustiti zatvaranje sisačke rafinerije, nakon što je lagao da nije umiješan u aferu ‘Borg’, nakon što je lagao da nema veze s kupovinom zastupnika u Saboru, nakon što je lagao da odabrani avioni koštaju 500 milijuna eura, nakon što je lagao da se obavještajni sustav ne koristi za obračun unutar HDZ-a sada opet laže i manipulira i to po pitanju istraživanja rejtinga stranaka”, napisao je Vukas. Također je napao agenciju Ipsos puls. “Ta ista agencija osim istraživanja rejtinga stranaka radi i razna istraživanja za potrebe Vlade, ministarstava, državnih agencija i javnih poduzeća. Dakle, u pitanju je očiti sukob interesa. Najnovije lažno istraživanje koje je ova agencija objavila kaže da je Živi zid prestigao SDP i to je Plenkoviću i dotičnoj agenciji bio cilj, to je bio njihov dogovor kako bi rušili SDP”, objavio je Vukas.

HSS: To najviše koristi HDZ-u

Šef HSS-a Krešo Beljak komentirao je za N1 televiziju rast popularnosti Živog zida koji je prema nekim anketama pretekao i SDP.

– To ćemo vidjeti na izborima, kad budu prvi izbori vidjet ćemo tko su lideri oporbe. Izbori će pokazati tko ima povjerenje birača, a tko nema – rekao je Beljak i dodao da bi iskreno volio da Živi zid dobije 76 zastupnika i formira vlast.

– Politika koja tvrdi da će imati 76 ruku najviše koristi HDZ-u... Poštujem napore kolega iz Živog zida, imaju manje zastupnika u klubu nego su osvojili na izborima... Ne slažem se s politikom izlaska iz EU-a i NATO pakta. Nema alternative za Hrvatsku od EU-a. Izlazak Hrvatske iz Unije značio bi odlazak milijun ljudi iz zemlje, u intermezzu od odluke do formalnog izlaska. Među njima bih bio i ja, a vjerojatno i vi – rekao je Beljak.

 

Naslovnica Hrvatska