Novosti Hrvatska

intervju za mostarski dnevnik

Škorić progovorio o zločinima u Bosni i Hercegovini: Godinama se zataškavalo što se radilo Hrvatima

intervju za mostarski dnevnik

Saborski zastupnik i šef splitskog HDZ-a Petar Škorić izjavio je u intervju za mostarski portal Dnevnik kako su brojni zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini sustavno zataškavani o čemu najbolje svjedoče žrtve i stradanja u središnjoj Bosni.

"Zločini nad Hrvatima ostali su medijski zanemareni, prikrivani i neistraženi, a počinitelji nisu kažnjeni, ne samo u Križančevu Selu, nego i u cijeloj Lašvanskoj dolini gdje je u 316 dana opsade pobijeno ukupno 653 vojnika i civila, a među njima i 21 dijete", rekao je Škorić.

Po njegovim riječima zločini koji su počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) poput onoga u Ahmićima gdje je ubijeni 117 bošnjačkih civila i vojnika je temeljito istražen a više počinitelja kažnjeni i pred Haaškim sudom, dok primjerice tamo nitko nije odgovarao za likvidaciju 74 hrvatska civila i vojnika u Križančevu Selu gdje je u subotu obilježena 25 godišnjica masakra. 

"O tom zločinu godinama se šutjelo, a tek prije mjesec dana uhićeno je osam bivših pripadnika Armije BiH koje se sumnjiči za ovo zlodjelo", naveo je Škorić.

Pojasnio je kako je stvoren stereotip o Hrvatima kao agresorima i Bošnjacima kao žrtvama, dok istodobno događaji iz ratne 1993. govore suprotno.

"Bošnjaci su se svojom propagandom uspjeli u jednom dijelu međunarodne javnosti nametnuti kao jedine žrtve rata u BiH, a Ahmići i Srebrenica bacile su u sjenu grozne masovne zločine i masakre pripadnika njihovih postrojbi i mudžahedina", rekao je Škorić.

Naslovnica Hrvatska