Novosti Hrvatska

deportiraju ih u bih?

Njemački ARD objavio snimke sa skrivene kamere za koje tvrde da prikazuju hrvatske policajce kako ilegalno vraćaju migrante iz Hrvatske

 deportiraju ih u bih?

Njemački ARD objavio je u nedjelju snimke na kojima se, kako tvrdi nevladina organizacija od koje su ih dobili, vidi kako hrvatska policija nezakonito protjeruje migrante s hrvatskog na teritorij BiH. Snimke je objavila te poslala njemačkim, ali i drugim medijima, organizacija Border Violence Patrol (BVP).

Prema tvrdnjama BVP-a, protjerivanja sa snimki su provedena na području BiH, udaljena od službenog graničnog prijelaza i bez prisutnosti BiH policije. Tvrde kako su snimke dokaz protjerivanja koje provodi hrvatska policija. Napominju kako snimke smatraju autentičnima.

U više od 130 videouradaka snimljeno je više desetaka incidenata, koji su se navodno odvijali tijekom rujna i listopada, a prikazano je navodno protjerivanje 368 osoba.

 

 

ARD navodi da iz snimki nije jasno kamo policijski službenici vode civile, ali pretpostavljaju da ih gone na područje BiH. Njihovi su novinari, kako tvrde, s BH strane uz pomoć GPS-a pronašli lokaciju na kojoj su snimke nastale te su, došavši ondje, našli put s mnoštvom tragova kretanja ljudi, kao i niz odbačenih komada odjeće, mobitela, hrvatske SIM kartice te dio UNHCR-ovog šatora. Najbliži granični prijelaz je, kažu, Užljebić, udaljen oko pet kilometara.

Na ARD-u navode da su ljudi iz BVP-a željeli ostati anonimni iz straha da bi mogli imati problema, a glasnogovornik UNHCR-ovog ureda u Sarajevu Neven Crvenković izjavio je da su snimke snažna indicija da hrvatska strana u BiH preko zelene granice protivno međunarodnom pravu šalje migrante. Dodaje da su takve indicije imali i prije pojave ovih snimki.

ARD je zatražio reakciju hrvatskog MUP-a, ali je nisu dobili.

 

Naslovnica Hrvatska