Novosti Hrvatska

MUP trenira strogoću, ali...

Dva prolaska kroz crveno i zbogom autu i dozvoli; Pravnici tvrde da je prijedlog novog Zakona u praksi neprovediv: 'To je čisti populizam'

MUP trenira strogoću, ali...

U predviđenim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima se postrožavaju kazne posebno za recidiviste prometnih prekršaja, uz povećanje novčanih kazni uvedena je i mogućnost privremenog oduzimanja vozila.

Mjera će biti predložena za vozače koji su već dva puta pravomoćno kažnjeni, a policija ih ponovno zatekne u nekom od težih prekršaja. U takve prekršaje spadaju: vožnja u zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, zatim prekoračenje dopuštene brzine za više od 50 kilometara na sat, namjerni prolazak kroz crveno svjetlo ili odbijanje testa na alkohol ili droge.

Ponavljačima će se vozilo oduzimati i u slučajevima kad budu imali više od 1,5 promila alkohola u krvi ili su pod utjecajem droge, ako voze prije nego što su položili vozački ispit ili dok im je dozvola oduzeta zbog nekog ranijeg prekršaja.

Najviše prijepora izazvala je namjera uvođenja mjere oduzimanja vozila, o kojoj postoje različita mišljenja.

– Mislim da to nije moguće, jer se miješaju dva pojma: kazna i privatno vlasništvo. Kazna je sankcija za protupravno ponašanje, ali protupravno ponašanje ne može kao dodatnu sankciju imati oduzimanje privatnog vlasništva. Odnosno, to je moguće jedino ako netko propiše da je sankcija kazna u vrijednosti automobila koji se oduzima. Ali u tom slučaju, ako netko ima skuplji automobil, došlo bi možda do toga da bi platio veću kaznu za blaži prekršaj. Nadalje, postoje druge situacije, primjerice da je prekršitelj moj sin s mojim automobilom, a mene se kažnjava jer je automobil oduzet. To je čisti populizam.

Bilo bi puno bolje rješenje da se odredi kumulacija prekršaja na način da se pojedinačna kazna uvećava za pet do deset puta. Recimo, kad je vozač uhvaćen u prekršaju s alkoholom, ako se taj prekršaj kumulira s ostalima jednako teškima, da se kazne povećavaju više puta.

Moram istaknuti i da postoje brojne odluke Europskog suda o oduzimanju oružja u kojima su zauzeli stav da se privatno vlasništvo ne može oduzimati. Ako je vlasnik oružja zatečen u krivolovu i određena mu je kazna, često mu se oduzima i oružje. Europski sud kaže da se oružje ne može oduzimati jer je to privatno vlasništvo – objasnio nam je odvjetnik Nediljko Ivančević.

S druge strane, mnogi smatraju da je prijedlog više nego dobar.

– Ako netko počini prometni prekršaj, neće moći upravljati automobilom bez obzira na to čiji je. Mislim da je to odličan prijedlog, treba te recidiviste kazniti, oduzeti im i vozilo i vozačku. Jedini je način represija, ako ne može drugačije. Uskratiti počinitelju sredstvo ako ostale sankcije ne pomažu.

Kroz svoj posao vidio sam puno nepopravljivih ponavljača. Imamo pravila i propise, ali nemamo izrečene sankcije. Zakonski propisi moraju biti primjenjivi i nedvosmisleni jer su u pitanju ljudski životi – rekao nam je Joso Mešin, bivši djelatnik Prometne policije i zastupnik jedne osiguravajuće kuće.

U praksi će se pokazati hoće li prijedlog proći te koliko će biti učinkovit. Postoje situacije koje je teško predvidjeti zakonom, kao što je slučaj u Splitu u kojem je studentica smrtno stradala u prometu od vozačice pod utjecajem alkohola. Vozačica je otprije imala niz prometnih prekršaja počinjenih tuđim vozilima te je u tim situacijama oduzimanje automobila nemoguće i nesvrsishodno.

 

Naslovnica Hrvatska