Novosti Hrvatska

ima vremena

Mislili smo da ćemo satove dogodine pomicati zadnji put, ali onda je Europska unija promijenila odluku; Evo koliko ćemo se još prebacivati s ljetnog na zimsko vrijeme

ima vremena

Ministri prometa zemalja članica Europske unije odlučili su odgoditi ukidanje sezonskog pomicanja sata do 2021. godine, dok je Europska komisija predlagala da sljedeća godina bude posljednja u kojoj će se pomicati kazaljke dva puta godišnje.

Izjavio je to hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

"Podržali smo prijedlog austrijskog predsjedništva EU-a i do 2021. godine neće biti konačne odluke", izjavio je ministar Butković, koji u Bruxellesu sudjeluje na dvodnevnom sastanku Vijeća za promet, telekomunikacije i energiju.

Europska komisija je predložila 12. rujna 2018. ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata za cijelu Europsku uniju u 2019., a zemljama članicama prepušteno je da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

U anketi Europske komisije o tome, provedenoj od srpnja do kolovoza, sudjelovalo je rekordnih 4,6 milijuna ljudi i velika većina izjasnila se protiv pomicanja kazaljki.

"Podržali smo načelan stav da se ukine pomicanje sata dva puta godišnje, iako u Hrvatskoj još nemamo stav hoćemo li uzeti zimsko ili ljetno računanje vremena. Moramo provesti javnu raspravu, uključiti turistički i prometni sektor, razgovarati o tome na razini Vlade i onda vidjeti što je najbolje", rekao je Butković.

Godinu i pol dana prije 1. travnja 2021. godine, to jest do 1. listopada 2019., zemlje članice trebaju donijeti odluku hoće li uzeti zimsko ili ljetno računanje vremena za stalno.

Naslovnica Hrvatska