Novosti Hrvatska

MINISTAR IVAN ŠUKER NAJAVIO JOŠ NEKE FINANCIJSKE NAMETE

Punjenje proračuna: na lutrijske dobitke novi porez od 15 do 20 posto

MINISTAR IVAN ŠUKER NAJAVIO JOŠ NEKE FINANCIJSKE NAMETE

Vlada nema namjeru mijenjati stopu PDV-a i ukidati nultu stopu tog poreza na prehrambene proizvode, ali će zato povećati poreze na igre na sreću, objavio je jučer ministar financija Ivan Šuker na Gospodarsko-socijalnom vijeću.

Šuker je iznio prijedlog izmjena Zakona o igrama na sreću prema kojemu će se dobici u lutriji i kladionicama između 40 tisuća i milijun kuna oporezivati stopom od 15 posto, a oni iznad milijun kuna sa 20 posto, uz obvezu lutrije i kladionice da porez odmah odbiju od dobitka i uplate državi.

Uvode se, prema Šukerovu prijedlogu, godišnje kotizacije za kladionice od milijun kuna, a državnoj lutriji nameće se porez od 10 posto na ukupnu vrijednost svih prodanih srećki.

Potpuna novina je oporezivanje igara preko interneta, priređivači kojih će morati uplatiti tri milijuna kuna godišnje kotizacije. Poslovanje kladionica i lutrije opteretit će i povećanje bankarskih garancija koje moraju osigurati. Ministar financija izrazio je očekivanje da bi izmjene Zakona o igrama na sreću mogle stupiti na snagu 1. listopada ove ili najkasnije 1. siječnja iduće godine.

- Sigurno je da će Hrvatskom olimpijskom odboru, provedbi strategije borbe protiv ovisnosti i određenim projektima u socijali i kulturi ubuduće ići 370 milijuna kuna od igara na sreću, što je pedesetak milijuna kuna više nego dosad - naveo je ministar financija.

U Lutriji pak navode kako njihove usluge neće poskupjeti.

- Izmjene poreznog opterećenja neće dovesti do poskupljenja cijena srećki i drugih usluga, doznajemo jučer od glasnogovornice ‘HL-a’ Nore Cecić.

 

 

Uvođenje poreza, kaže glasnogovornica Lutrije, pogađa dobitnike, a ne organizatore igara na sreću.

Druga najvažnija novina, kotizacija od milijun kuna za organizatore igara na sreću, opteretiti će poslovanje Lutrije, priznaje Cecić. No, dodaje, to nije razlog za preispitivanje cijena.

VEDRAN MARJANOVIĆ

Stop mladima u kasino

Izmjene Zakona o igrama na sreću uvode obvezu kladionica, lutrije, kasina i drugih organizatora igara da uskrate svoje usluge maloljetnicima. Osoblje takvih igraonica moći će provjeriti starost igrača.

Naslovnica Hrvatska