Novosti Hrvatska

udar na pušače

Hoće li cigarete dodatno poskupjeti za Novu godinu? Kujundžić: Tražit ću još puno više jer su to dokazano učinkovite metode

udar na pušače

Upitan za poskupljenje cigareta od ponedjeljka, Ministar zdravstva Milan Kujundžić u petak je pojasnio je da to "nije ono poskupljenje koje je on tražio". Riječ je o poskupljenju od dvije kune po kutiji cigareta radi usklađivanja s EU direktivom i ta sredstva neće ići u zdravstveni proračun.

"To poskupljenje nema nikakve veze s onim za što se ja zalažem - veću cijenu s aspekta borbe za zdravlje i život, jer je poskupljenje dokazano učinkovito kao oblik djelovanja protiv bolesti", pojasnio je Kujundžić.

Na pitanje hoće li cigarete, radi zdravstvenog proračuna i prevencije bolesti, dodatno poskupjeti i za Novu godinu, ministar nije odgovorio rekavši samo da će se za poskupljenje cigareta zalagati dok je živ.

"Ja sam tražio to poskupljenje i tražit ću još puno više jer su to dokazano učinkovite metode. Svježi primjer je Finska gdje je povećanje cijene cigareta dovelo do toga da 60 posto djece manje puši. U Saudijskoj Arabiji, gdje je cijena kutije cigareta povećana s tri na deset dolara, djeca manje puše za 50 do 60 posto", ističe ministar.

Novinare je zanimalo i kako Vlada misli riješiti najave novih tužbi liječnika zbog neadekvatnog plaćanja prekovremenog rada, čija se vrijednost procjenjuje na čak dvije milijarde kuna.

"Tu postoji formalni i financijski prijepor. Liječnici su oštećeni jer su do 16 sati plaćeni po jednoj, a nakon 16 sati po drugoj tarifi, iako cijelo vrijeme rade isti posao. To će završiti na sudu, a kako će biti, vidjet ćemo", kaže Kujundžić.

Ponovio je i kako povećanje zdravstvenog doprinosa ne znači da će zdravstveni sustav u Hrvatskoj iduće godine imati dovoljno novca jer još uvijek jako zaostajemo za razvijenim zemljama koje svake godine u državnom proračunu povećavaju iznos za zdravstvo za 5 do 10 posto.

"Ni sada s ovim naš iznos za zdravstvo neće biti povećan za očekivanih 5 do 10 posto. Bit će to stabilno stanje u kojem će biti teško boriti se s onim što imamo", poručio je Kujundzić u izjavi uoči prve sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Naslovnica Hrvatska