Novosti Hrvatska

OŽILJCI grada heroja

Nova nada za obitelji nestalih: Srbi koji su sudjelovali u likvidacijama nakon pada Vukovara otkrili nove masovne grobnice?

OŽILJCI grada heroja

Očito nimalo slučajno, Kajkića su o identitetu svjedoka koji su progovorili o lokacijama grobnica detaljno ispitivali i agenti srpske tajne službe BIA, kada su ga prošloga tjedna uhitili i maltretirali na granici

Hrvatska bi uskoro mogla saznati moguće lokacije nekoliko novih masovnih grobnica na području Vukovara.
Iako zasad u državnim tijelima još uvijek šute o informacijama vezanima uz mjesta na kojima je pokopan dio branitelja i civila, koje su nakon pada Vukovara likvidirale postrojbe JNA i srpskih "teritorijalaca", postoji dosta indicija da o njima hrvatski istražitelji imaju podatke te da se čeka završetak istrage i dodatne provjere kako bi objavili njihove lokacije.

Nagađanja o novim, do tada nepoznatim masovnim grobnicama, intenzivirala su se nakon što je s pozicije istražitelja ratnog zločina na Ovčari suspendiran Nikola Kajkić, kriminalist vukovarsko-srijemske policije koji je na tom predmetu radio od 2017. godine.

Sam Kajkić otkriće novih grobnica spomenuo je u svojem pismu premijeru Andreju Plenkoviću početkom ove godine, o kojemu je prva detaljno izvijestila Slobodna Dalmacija. Istražitelj ratnog zločina na Ovčari tom je prilikom premijera informirao da je otkrio četiri ili pet mogućih grobnih mjesta gdje bi se mogli naći ostaci između 45 i 55 ubijenih osoba.

Snimio i pohranio

Kajkić je, naime, tijekom istrage stupio u kontakt sa svjedocima iz Srbije koji su sudjelovali u likvidacijama ili svjedočili zločinima nakon pada Vukovara. O tome u spisu o Ovčari koje je predao svojim nasljednicima u MUP-u postoje i dokazi. Kajkić je, naime, detaljno provjeravao iskaze vezane uz masovne grobnice, a kontaktirao je i s haaškim istražiteljima koji su prisustvovali iskapanjima posmrtnih ostataka na Ovčari kako bi se utvrdilo načine na koje su tijela zatrpavana u jame.

Sve lokacije na koje su ga svjedoci vodili u okolici Vukovara je snimio i pohranio u spis. Podatke o lokacijama koji su do njega došli nakon što je suspendiran proslijedio je istražiteljima, pa je logično očekivati da će se nadležna tijela, najvjerojatnije nakon što prođe obljetnica vukovarske tragedije, posvetiti prvim otkopavanjima mogućih mjesta masovnih grobnica kako bi se utvrdilo jesu li tamo doista pokopana tijela ubijenih hrvatskih branitelja i civila. Posljednje informacije govore da je na pojedinim lokacijama zakopano između 17 i 20 tijela.

Očito nimalo slučajno, Kajkića su o identitetu svjedoka koji su progovorili o lokacijama grobnica detaljno ispitivali i agenti srpske tajne službe BIA, kada su ga prošloga tjedna uhitili i maltretirali na graničnom prijelazu prema Hrvatskoj. Kod suspendiranog hrvatskog policajca raspitivali su se koliko je novca svjedocima platio za informacije.

Istražitelja Ovčare uhitila i maltretirala srbijanska policija, Zorica Gregurić vjeruje da su upletene hrvatske vlasti, otkrila nam je čudne detalje: 'Pratio me crni automobil vukovarskih tablic

Prema hrvatskim zakonima, svakome tko da podatak o lokaciji masovne grobnice može se isplatiti između pet i sedam i pol tisuća kuna, bez obzira želi li se osoba legitimirati ili pak odluči ostati anonimna.

Više nema 'selidbe'

Kajkićeva istraga prva je nakon duljeg vremena otvorila mogućnost otkrivanja novih lokacija jama u kojima su zatrpavana tijela ubijenih nakon pada Vukovara. U posljednje dvije godine, unatoč tome što je država u taj posao uložila zavidan novac – a navodno je riječ o 17 milijuna kuna – nije pronađena nijedna masovna grobnica. Sada više ne prijeti opasnost da se tijela iskopaju i prebace na neku drugu lokaciju, a upravo je toj praksi često znala pribjegavati srpska vlast na okupiranim područjima, čim bi se počelo glasnije šuškati o poziciji neke od masovnih grobnica.

Potrebno je, dakle, zakopati prvu lopatu i utvrditi kriju li doista lokacije do kojih je Kajkić došao tijela ubijenih nakon pada Vukovara. To je najmanje što obitelji nestalih mogu tražiti.

Došli s mapama nepoznatih lokacija

Na sastanku u beogradskom Fondu za humanitarno pravo prošloga je četvrtka, prema neslužbenim informacijama, uz Florance Hartmann, Natašu Kandić i Nikolu Kajkića, bila nazočna i osoba koja je posjedovala nacrte lokacija još dviju masovnih grobnica u okolici Vukovara. Stjecajem okolnosti, Kajkić nacrte nije ponio sa sobom, tako da agenti srpske BIA-e, koji su ga na povratku uhitili na granici i koji su inzistirali da im Kajkić i Zorica Gregurić predaju sve USB-ove koje imaju, kod njega nisu našli nikakav materijal koji bi ga izravno povezao s istragom o Ovčari.

 

Naslovnica Hrvatska