Novosti Hrvatska

više od 1000 sudionika

Otvorena 28. Sabatina: deset vinara i vinogradara nagrađeno za minuli rad, među laureatima i Splitsko-dalmatinska županija

više od 1000 sudionika

Zajedno su laureati, njih 10 nagrađenih vinara i vinogradara te Krunoslav Dugalić, izaslanik ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, otvorili 28. Međunarodni susret vinara i vinogradara "Sabatina" koji se ovog puta održava u Malom Lošinju.

Naime, organizator manifestacije koja je odavno prerasla okvire dalmatinske vinogradarske regije "Zadružni savez Dalmacije" odlučio je četverodnevno druženje stručnjaka iz ovog izuzetno važnog sektora održati u nadaleko poznatom i priznatom turističkom gradu koje se želi pozicionirati i na vinskoj turi.

- Zato smo i posadili dva trsa "san sigota" pa sada na Lošinju ima 7502 trsa a nekada je bilo 8 milijuna loza. Naša uloga je revitalizacija vinogradarstva i vinarstva pa nismo slučajno izabrali baš Mali Lošinj turističku perjanicu - konkretan je Lordan Ljubenkov, predsjednik ZSD.

Sudionicima "Sabatine", preko tisuću njih, obratio se i dogradonačelnik Anto Nedić, pa Dalibor Šoštarić ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, te Zdravko Tušek ravnatelj Hrvatske poljoprivredne-šumarske savjetodavne službe, zatim i državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, dok je kako smo već rekli "Sabatinu" otvorio Dugalić i laureati koji su nagrađeni za minuli rad.

To su: Slobodan Čapin, Ivan Pejić, Marija i Jozo Pecotić, Ivan Katunar, Nikola Mirošević, Poljoprivredna zadruga Postup iz Donje Bande (Ivica Galić), pa Emisija za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija (Mirta Milas i Martin Vuković) i Splitsko-dalmatinska županija.

- Lijepo je za 25. rođendan županije dobiti ovo priznanje od vinogradara i vinara koji su simbol naše Dalmacije. Hvala im, a i mi pomažemo njima, od raznih poticaja, sadnica, sufinanciranja ulaganja... - istaknuo je dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić, a izuzetno ponosan i na svoje priznanje za mladog vinara i vinogradara "Zlatan Plenković" bio je 32-godišnji Nikola Mirošević iz Blata na Korčuli, koji se nakon fakulteta vratio na svoj rodni "škoj" i minulih devet godina se, kao njegovi preci, uspješno bavi - lozom....

 

Naslovnica Hrvatska