Novosti Hrvatska

samo u splitu

Kako je jedna lijepa, humana inicijativa završila svađom: profesorica pozvala vukovarske đake na ljetovanje u Dalmaciju, ravnateljica je prijavila Etičkom povjerenstvu!?

samo u splitu

Akcija splitske profesorice hrvatskog jezika Suzane Kačić Bartulović, koja je preko društvene mreže Facebook posljednjeg dana listopada pozvala vukovarske đake na ljetovanje u Dalmaciju, urodila je plodom.

Potaknuta inicijativom svoje kolegice Lilijane Radobuljac, profesorice hrvatskog jezika iz vukovarske Tehničke škole "Nikola Tesla", koja je upozorila na žalosnu činjenicu da vukovarska djeca ne putuju nikamo iako školarci iz cijele države dolaze u Vukovar, pokrenula je akciju koju je podržalo još nekoliko splitskih škola, ali i župan Blaženko Boban, koji je obećao autobuse.

Ipak, zbog neovlaštenog istupanja u medijima u ime Ekonomske škole, profesoricu Kačić Bartulović Etičkom je povjerenstvu prijavila ravnateljica Neda Bartulin, pa je do okončanja ovog postupka organizacijsku štafetu preuzeo Davor Šimić, ravnatelj Osnovne škole "Gripe".

Profesorica Kačić Bartulović nije nam mogla dati izjavu upravo zbog prijave Etičkom povjerenstvu. Dodala je samo kako nije nastupala u ime škole budući da je na društvenoj mreži napisala "Split vas čeka" bez spomena Ekonomske škole, a ravnateljica Bartulin nije željela komentirati prijavu.

Ipak, vukovarska djeca će doći i to je jedino što je važno, udomit će ih kolege iz Turističke škole i OŠ "Gripe", a osim u Splitu, boravit će i u Pučišćima na Braču budući da je tamošnja Klesarska škola ponudila smještaj.

Kontaktirali smo splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, koji neslaganja između profesorice i ravnateljice Ekonomske škole nije želio komentirati, naglašavajući kako je Županija fokusirana na male Vukovarce.

– Obećali smo osigurati dva autobusa koja će djecu prevesti u našu županiju, i tako će i biti, samo trebamo na vrijeme doznati gdje i kada. To je sve što nas zanima – kaže župan Boban.

U dirljivom pismu profesorica Radobuljac podsjetila je kako je u sklopu projekta "Posjet učenika osmih razreda Vukovaru" tijekom prošle školske godine Vukovar posjetio 36.831 učenik i pratitelj iz 839 hrvatskih osnovnih škola. Za sve njih država je osigurala plaćen prijevoz, smještaj, hranu i obilazak Vukovara uz stručno vodstvo.

"U Vukovaru, mojom grubom procjenom, ima oko tri tisuće učenika, u šest osnovnih i četiri srednje škole. I da se nitko nikada nije sjetio i pomislio na tu djecu. Školsku djecu koja promatraju svoje prijatelje iz cijele Hrvatske kako dolaze, putuju, uče o miru. A isti su. U svojim željama, potrebama, frizurama, sendvičima i išaranim ruksacima. Je li ikada bilo tko od vas pomislio kako bi bilo lijepo i ljudski da ista ta država osigura djeci Vukovara da upoznaju svoju domovinu? Da odu do Zagorja, Istre, Dalmacije. Upravo na onoliko dana na koliko se njihovi prijatelji slijevaju u Vukovar. Jednom godišnje, ponavljam, jednom godišnje osmislite za ovu mladost putovanja. Otvorite im prozore, pokažite im da ih država voli. Odvedite ih, jednom godišnje, u Osijek u kazalište, u Slavonski Brod na korzo, u Zagreb na Advent, u Krapinu u muzej. Provedite ih Putevima glagoljaša, neka i oni, zajedno, dodirnu prst Grgura Ninskog, pokažite im dubrovačke zidine", napisala je, među ostalim, vukovarska profesorica.

 

Naslovnica Hrvatska