Novosti Hrvatska

uključiti zdravi razum

Kako se stvara histerija i širi mržnja: 'Migranti kod Plitvica silovali 13-godišnjakinju, kod Imotskog bježali policiji'; Ovo su - lažne vijesti!

 uključiti zdravi razum

Društvenim se mrežama proteklih nekoliko dana šire informacije o razbojstvima, silovanjima i napadima migranata na lokalno stanovništvo. Tako se tijekom dana pojavila nova priča s toliko detalja da bi malo tko pomislio da se radi o lažnoj vijesti, piše RTL.

Naime, jedna je gospođa na Facebooku objavila priču o silovanju maloljetnice od strane migranata na Plitvičkim jezerima. U njezinoj objavi stoji kako je na povratku s Plitvičkih jezera stala u Rastokama te od konobarice lokalnog restorana saznala, kako kaže, užasnu priču o kojoj, dodaje, mediji ne žele pisati.

"Pošto traje ova dignuta prašina oko migranata, a u posebno u tom kraju, ispričala nam je sljedeće - prije dva tjedna otac i kćer (13) koja je izgubila majku prije godinu dana ugostili su migranta u svoju kuću. Nahranili ga, dali mu topli i čisti smještaj, da se okupa i da ostane koji dan dok se ne snađe.

Dan kada je otišao vratio se za sat vremena s još pet migranata te su pretukli oca koji je još uvijek u komi u bolnici, a kćer je svih šest silovalo!!! Tako su se eto zahvalili što su im ljudi izašli u susret!!!" stoji u objavi. Potom nastavlja se zgražavanjem prepričavati među kakvim to ljudima živimo, a potom nadodaje da su naoružani puškama jučer pucali po policiji isred tog restorana gdje su tog dana jeli. Naposljetku je pozvala da se objava "dijeli dalje". 

Priča bi uistinu bila zastrašujuća i za svaku osudu - da je istinita. Novinari RTL-a nazvali su policiju i provjerili istinitost priče, iako je objava naknadno obrisana s Facebooka. Kako je glasnogovornica PU karlovačke službeno potvrdila, cijela priča je u potpunosti izmišljena. 

Nadalje, uzimajući u obzir ton kojim je pisana objava, gospođa koja je prenijela ovu lažnu vijest bila je vidno uznemirena što daje do znanja da je u potpunosti povjerovala u priču, iako i sama zna da je jedinu informaciju o tome dobila od jedne osobe, u ovom slučaju, spomenute konobarice. 

Lažna vijest i o prometnoj kod Imotskog

Slična priča pojavila se na društvenim mrežama u nedjelju ujutro. Točnije, objavljena je neprovjerena informacija o prometnoj nesreći u mjestu Svaguše kod Imotskog u kojoj je sudjelovalo sedam stranih državljana - ilegalnih migranata čiji je automobil sletio s ceste uslijed policijske potjere.

Ove su informacije netočne. Što se točno dogodilo u mjestu Svaguše kod Imotskog, pitali smo glasnogovornicu PU splitsko-dalmatinske. 

"Službenici PP Imotski oko 9:30 sati dobili su dojavu o slijetanju vozila s kolnika, nakon čega su se uputili na mjesto nesreće. Riječ je o cesti D60, zaseok Svaguše, tamo su policijski djelatnici zatekli sedam stranih državljana koji su u Hrvatsku ušli legalnim putem. Na mjesto nesreće stigla je i hitna pomoć, koja je medicinski zbrinula više osoba. Prema prvim informacijama nitko nije teže ozlijeđen te nema životno ugroženih", kazala je glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Antonela Lolić.

Za prepoznati lažne vijesti ne treba podlijegati vlastitim strahovima i stavovima, a osnovno je razmisliti o izvoru informacije, ne suditi prema često senzacionalističkom naslovu, i provjeriti je li autor stvarna osoba i najvažnije od svega - uključiti zdravi razum, piše RTL.

Naslovnica Hrvatska