Novosti Hrvatska

nemojte zaboraviti!

U nedjelju se pomiče sat, je li ovo zadnji put da prelazimo na zimsko računanje vremena?

nemojte zaboraviti!

U nedjelju, 28. listopada, u 3 sata ujutro završava ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag, i počinje zimsko računanje vremena. 

Državni zavod za mjeriteljstvo priopćio je u ponedjeljak kako se ljetno računanje vremena, koje je ove godine počelo 25. ožujka, završava ovu nedjelju, 28. listopada.

Računanje vremena pomiče se za jedan sat unatrag, tako da se 3 sata i 00 minuta računa kao 2 sata i 00 min, odnosno da se kazaljka sata pomakne za jedan sat unatrag.

Zimsko računanje vremena trajat će do 31. ožujka 2019. godine.

Je li ovo zadnji put da pomičemo kazaljke unatrag? Odgovor ćemo dobiti kad Europski parlament i Vijeće Europske unije odluče o prijedlogu Europske komisije, donesenom prije nešto više od mjesec dana, da se pomicanje sata ukine.

Podsjetimo, Europska komisija objavila je u rujnu prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji u 2019. godini, dajući državama članicama slobodu da odluče žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Svaka država članica do travnja 2019. godine treba odlučiti namjerava li trajno primjenjivati ljetno ili pak zimsko računanje vremena. Posljednje obvezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bilo bi u nedjelju, 31. ožujka 2019, a države koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju, 27. listopada 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće.

Prijedlog je iznesen nakon što je u EU-u provedena anketa koja je zabilježila rekordni odaziv od 4.6 milijuna ispitanika. Čak 84 posto njih protivi se praksi pomicanja sata. Najviše protivnika pomicanju sata je u Španjolskoj i Finskoj, a što misle Hrvati teško je reći jer je u anketi sudjelovalo tek 0,52 posto građana. Kakav je vaš stav?

Naslovnica Hrvatska