Novosti Hrvatska

prekinimo šutnju!

Ženu koja je krvarila naručili na kiretažu za dva mjeseca, objašnjenje liječnika reći će vam sve što trebate znati o našem zdravstvu

prekinimo šutnju!
Ilustracija

Ako imate vlastitu priču o lošem iskustvu, nemaru i neprofesionalnosti u hrvatskom zdravstvu koju ste voljni podijeliti kako bismo temu održali u fokusu javnosti i utjecali na Ministarstvo zdravstva, javite nam se na mail [email protected] ili u inbox naše Facebook stranice. Anonimnost je zajamčena.

--

Tražili ste priču, potvrdu, očitovanje o stanju u bolnicama i tretiranju žena kod hitnih zahvata. Istina je ono što je Mostova predstavnica iznijela i potvrđujem njenu priču svojim primjerom.

Koncem lipnja u noćnim satima dobila sam krvarenje. Kao žena u klimakteriju, znala sam da trebam potražiti liječničku pomoć i nazvala 112. Ljubazni glas dežurnog liječnika me uputio u Petrovu bolnicu koja dežura za hitne slučajeve.

Srećom, nije bilo gužve, pa sam uspjela obaviti pregled bez čekanja. Dežurna liječnica mi je objasnila da moram na kiretažu, da dođem ujutro u redovnu ambulantu i sve preglede ponovim. Ultrazvuk, vađenje krvi i pregled.

Nije mi bilo jasno zašto se mora sve raditi ponovno, zar to nije dvostruki izdatak za ionako siromašno hrvatsko zdravstvo?

U redovnoj ambulanti sam čekala satima da bi me sestra naručila za 31.8. Napomenula sam da krvarim i da sam hitan slučaj kojeg su s Hitne poslali k njima. Na to mi je  vidno uzbuđena i ratoborno raspoložena sestra munjevito vratila dokumentaciju uz vrisak da se vratim onda na Hitnu odakle su me i poslali.

I tako se ponovno poput ping pong loptice ili bumeranga uputih na početnu točku putovanja. I tu saznam pozadinu ove tužne priče. 

"Gospođo, poslali smo Vas redovnoj proceduri jako biste dostojanstveno kao žena obavili zahvat uz narkozu jer na hitnoj to radimo na živo. Nitko to nikome ne bi poželio, pa ni Vama."

Toliko o tome, rekao bi Forest Gump.

Zahvaljujem se i Vašoj novini sto podržava priču jedne hrabre žene i daje šansu i nama ostalima iz sjene da progovorimo o svojim tužnim iskustvima.

Nadam se da ćete prikupljene priče znati iskoristiti za neka bolja jutra.

Naslovnica Hrvatska