Novosti Hrvatska

'Kada se toga sjetim uhvati me jeza'

Kolegice iz drugih stranaka podržale zastupnicu Mosta, no priča gradonačelnice Supetra posebno je dirljiva

'Kada se toga sjetim uhvati me jeza'

Ako imate vlastitu priču o lošem iskustvu, nemaru i neprofesionalnosti u hrvatskom zdravstvu koju ste voljni podijeliti kako bismo temu održali u fokusu javnosti i utjecali na Ministarstvo zdravlja, javite nam se na mail [email protected] ili u inbox naše Facebook stranice. Anonimnost je zajamčena.

--

Kao kad pukne golema brana, pa se silna voda izlije rušeći sve pred sobom - takav je efekt proizvela saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić ispričavši, u raspravi o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, svoje iskustvo iz splitske bolnice gdje joj je, kako kaže, vezanoj - kiretaža napravljena "na živo", bez anestezije - ni lokalne ni opće.

Društvene mreže, forumi, komentari pod portalima "gorjeli" su, i još uvijek "gore", od reakcija na iskustvo Mostove zastupnice Ninčević Lesandrić.

Najveći dio reakcija odnosi se na podršku njezinu činu, javnom iznošenju privatnog i vrlo intimnog iskustva: "Svaka čast; bravo Ivana, čestitam na hrabrosti; naklon do poda!; hvala ti u ime svih žena koje već dugo, predugo pokušavaju ukazati na nehumane i neljudske situacije koje doživljavaju u ustanovama koje bi trebale skrbiti o njima u najosjetljivijim i najemotivnijim trenucima njihovih ženskih života...

Podršku su joj dale i kolegice političarke; SDP-ovka Vesna Podlipec na FB-u riječima "Bravo Ivana, veliki doprinos za žene", a Marijana Puljak iz stranke "Pametno" napisala je: "Bravo Ivana, čestitam ti na hrabrosti. Zapravo treba više prekinuti s tim da se o tim stvarima ne smije naglas u javnosti, kao treba se skrivati, pognuti glavu, pričati ispod glasa, uložak staviti u metalnu kutijicu da ga nitko ne vidi kad ga ideš promijeniti, ili u škartoc kad ih kupuješ u dućanu, a da ne spominjem nešto ovako strašno kao spontani pobačaj i kiretaža. Sram bilo ministra neznalicu, samo radi toga bi trebao dati ostavku. Svaka čast Ivana".

Saborski istup Ivane Ninčević-Lesandrić komentirala je i SDP-ova gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

"Velika podrška Ivani! Istina je da se to tako radi. Doživjela sam i sama isto iskustvo nakon poroda. I dan danas,nakon devet godina kada se toga sjetim uhvati me jeza. Tada sam,onako ranjiva, kao što je sigurno i tisuće drugih žena koje su se našle u istoj situaciji pomislila da to tako treba biti. Žena može podnijeti i proživjeti nevjerojatne stvari i nije lako ispričati ovo što se Ivana usudila javno i uglavnom u muškom društvu. Zato velika podrška još jednom i zbog žena koje su ovaj postupak prošle, kao i zbog onih koje ovaj postupak ne smiju više prolaziti na ovaj nehumani način."

Provuče se i poneka zamjerka Ivaninu saborskom nastupu, jer je "neprimjerno od ove gospođe da iznosi svoju privatnost u Hrvatskim Saboru", kao i "puno žena je to proživjelo, ali nisu zastupnice". No radi se upravo on tome da ona kao zastupnica o tome i treba progovoriti, čak da joj iskustvo nije bilo osobno.

Zanimljivo je da je zastupnici Ninčević Lesandrić podršku uputilo i puno muškaraca, pokazujući razumijevanje problema i empatiju, bez obzira što sami takvo nešto kao kiretažu, pobačaj ili porod nikad nisu iskusili.

U svojim komentarima i žene i muškarci otvaraju puno pitanja, više ili manje opravdanih: zašto se toliko dugo šutjelo o bolnim postupcima rađenim bez anestezije; zašto su žene u današnje vrijeme uopće izložene tako ponižavajućem tretmanu ("u požeškoj bolnici ne daju anesteziju i još ženu mora držati par sestara da se ne pomiče i ne vrišti, doslovno kao u mesnici... Jad i bijeda"); zar ne postoji standardizirani postupak nego način obavljanja ovakvog zahvata ovisi o volji liječnika; zašto se optužuje aktualnog ministra zdravstva kad je isti problem ignorirao cijeli niz ministara - od kojih je jedan, usput rečeno, bio ginekolog.

O tome da ovakva iskustva nisu samo ovdašnja svjedoči komentatorica koja kaže kako joj je kiretaža "na živo" rađena u prestižnoj američkoj bolnici - "niti sam pitala za anesteziju, niti mi ju je tko nudio. Ja sam mislila da je to standardna procedura i stisnula sam zube..." Druga, pak, kaže kako se "1980. kiretaža radila uz anesteziju i žena je ostajala u bolnici na promatranju a ne poslana kuci da dobije sepsu, a pobačaj i kontracepcija su bili besplatani i svim ženama dostupni…"

Naslovnica Hrvatska