Novosti Hrvatska

'Ne radi se o uroti'

Izvor iz HDZ-a: Penava ne ruši Plenkovića, samo traži istinu o ratnim zločinima

'Ne radi se o uroti'

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio je da će za nešto više od mjesec dana, 13. listopada organizirati prosvjed u Vukovaru kojem je svrha izvršiti pritisak na državne institucije da procesuiraju dosad nekažnjene ratne zločince.

Budući da je prozivka osim na račun Državnog odvjetništva upućena i ministarstvima pravosuđa i unutarnjih poslova te obavještajnim službama od kojih će se tražiti jasni rokovi za procesuiranje počinitelja ratnih zločina na području Vukovara, neki su to shvatili i kao bačenu rukavicu premijeru Andreju Plenkoviću.

Nakon obračuna s ličkim županom Darkom Milinovićem, pojavile su se tako spekulacije kako se preko Penave na predsjednika HDZ-a sad sprema desni udar iz Slavonije.

Penavin zamjenik podržao inicijativu i prozvao SDSS: Dožupan Đorđe Ćurčić je nakon pada Vukovara bio na Ovčari!

Ipak, iako je vukovarski gradonačelnik najavio svojevrsni ultimatum sa zadanim rokovima i dvojici članova Vlade, ministrima Draženu Bošnjakoviću i Davoru Božinoviću, te izjavio „ako je HDZ-u problem moja kritika, možemo se i razići“, prema izvorima iz vrha HDZ-a, Penavi se zasad ne spremaju sankcije kakve je doživio Milinović.

Iako nisu nimalo zadovoljni skupom, nekoliko članova Predsjedništva HDZ-a kazalo nam je kako ne očekuju kažnjavanje vukovarskoga gradonačelnika.

- Glupost su spekulacije da bi Penava mogao biti dio neke unutarstranačke urote protiv predsjednika stranke Plenkovića.
Penava nije ničiji igrač. On solira i govori iskreno i iz srca. Nije upregnut ni u čija kola. I prije je znao kritizirati Vladu. Njegov istup nema veze ni s lokalnim razilaženjima na relaciji vukovarski i vinkovački HDZ ni s njihovom borbom za dominaciju – kaže izvor iz HDZ-a.

I predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara Damir Barna podržava Penavu i ne vjeruje da će biti sankcioniran, jer smatra da za to nema razloga.

- Tko može biti protiv ovakvog mirnog i apolitičnog prosvjeda u kojem tražimo da se ratni zločinci uhvate i procesuiraju? To jest pritisak na državne institucije, ali naše je pravo da izrazimo nezadovoljstvo sporošću rada određenih državnih institucija, ponajviše DORH-a - kaže Damir Barna.

Ministar i potpredsjednik HDZ-a Tomislav Tolušić tvrdi kako u zadnje dvije godine postoje pomaci u određenim procesima.

- Dolazim iz Virovitičko-podravske županije i jedan od najvećih pokolja u Domovinskom ratu bio je u Četekovcima, Čojlugu i Balincima, a također i na području Voćina. Zadnju godinu dana su zločinci koji nisu bili procesuirani - procesuirani – kazao je Tolušić.

- Je li se to moglo napraviti 2000. ili 2005.? Sigurno da jest. Ono što moramo znati je da mi kao Vlada ne možemo utjecati na neovisnost pravosuđa, državnog odvjetništva i svih ostalih koji tu trebaju odrediti svoj dio posla. Policija je svoj dio posla davno odradila – zaključio je Tolušić.

Objašnjavajući zašto organizira prosvjed, Ivan Penava je nabrojio stratišta Ovčare, Trpinjsku cestu, podsjetio na dva autobusa ljudi odvezenih iz Borova naselja koji su nestali u Dalju, na Velepromet, pekaru na Drvenoj pijaci… gdje počinitelji zločina nisu kažnjeni.

Podsjetio je i na slučaj najmlađe žrtve Ovčare, šesnaestogodišnjeg Igora Kačića. Kazao je i kako je njegova majka Irena navela ime i prezime osobe koja ga je otrgnula iz njezina naručja, ali da je sve ostalo bez sudske reakcije.

SDSS: Ova se pitanja ne rješavaju na ulici

Iz SDSS-a Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara protive se prosvjedu.

- Od nesretnih ratnih događanja prošlo je više od 27 godina i vraćanje na ratnu retoriku dodatno će unazaditi međunacionalne odnose. Želimo vjerovati da je gradonačelnik mislio na sve žrtve koje su stradale u Vukovaru, da je mislio kako se sudbina svake žrtve treba rasvijetliti bez obzira na nacionalnost, a počinitelji, bez obzira na to kojem narodu pripadaju, odgovarajuće sankcionirati – navode iz SDSS-a te napominju kako je 'u ljeto 1991. u Vukovaru nestalo 50-ak Srba, koji su ubijeni ili na drugi način skončali' te da 'žele misliti da je gradonačelnik mislio i na ove ljude i njihove obitelji'.

Javio se i dogradonačelnik Vukovara iz redova srpske manjine Srđan Milaković (Demokratski savez Srba)

- Gradonačelnik nije nigdje spomenuo likvidacije više desetaka srpskih civila odvedenih s radnih mjesta i iz njihovih domova, likvidiranih od hrvatskih snaga prije nego što su u Vukovaru počeli ozbiljniji sukobi, a koji do danas nisu sankcionirani. Srbi u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj žele funkcioniranje pravne države. U tom slučaju počeo bi se provoditi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina pa bismo ostvarili pravo na zapošljavanje u državnim i javnim službama i u gradskoj upravi, bio bi sankcioniran govor mržnje izrečen u javnosti, svi bi mogli slobodno upotrebljavati svoj jezik i pismo, studenti bi imali pravo na stipendije i kad studiraju u matičnoj državi, bili bismo ravnopravni građani – naveo je Milaković.

Naslovnica Hrvatska