Novosti Hrvatska

reakcija na skandalozan istup

Predsjednica o Vučiću: Hrvatska zastava u Kninu se vijorila i prije njegova govora, a vijorit će se i ubuduće. Njega treba ignorirati

reakcija na skandalozan istup

Nakon skandaloznog istupa srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u nedjelju u Kosovskoj Mitrovici, pljušte negativni komentari u Hrvatskoj, a oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Hrvatska zastava vijorila se u Kninu i prije Vučićeva govora i vijorit će se ubuduće, poručila je za Dnevnik.hr.

Predsjednica je također naglasila da ne želi dopustiti da Vučić definira političku agendu u Hrvatskoj i da bi ga trebalo ignorirati.

Podsjetimo, govoreći tamošnjim Srbima, Vučić je ustvrdio da je Slobodan Milošević bio "veliki lider, ali mu želje nisu bile realne", zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, te da se danas u Kninu vijori šahovnica "koje tamo nikada nije bilo".

U povodu Vučićevih izjava, čelnik HSLS-a Darinko Kosor zatražio je u ponedjeljak sastanak članica vladajuće koalicije na kojoj očekuje čuti jasne stavove Vlade i koalicijskog partnera SDSS-a.

Na temu se Grabar Kitarović osvrnula još jednom, nakon sastanka s austrijskim kolegom Alexanderom Van der Bellenom na Pantovčaku, piše N1.

- Razgovarali smo o prostoru jugoistoka Europe i perspektivi svih država o članstvu u Europskoj uniji. Naravno, Hrvatska podržava članstvo Srbije u Europskoj uniji, mislim da je to u interesu cijelog prostora i u interesu Europske unije i da je to preduvjet za mir i prosperitet ovog područja. Naravno, svatko treba ispuniti kriterije za članstvo. Oni su postali puno specifičniji nego što su bili dosad.

Hrvatska se ne želi naći u poziciji da je se klasificira da blokira na tom putu, ali ustrajat ćemo na ispunjavanju svih kriterija. Nismo razgovarali o govoru predsjednika Vučića, ja ne vidim zašto bi on bio relevantan za Hrvatsku, zašto bi Vučić trebao nametati teme za Hrvatsku. Mi imamo svoja pitanja, bavimo se Hrvatskom i putem u prosperitet.

Ja želim stabilnost srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji i uopće neću dopustiti da mi Vučić nameće teme kojima ću se baviti niti ću se spustiti na razinu da komentiram njegove govore. Mislim da on o sebi najbolje govori - rekla je Grabar Kitarović.

 

Naslovnica Hrvatska