Novosti Hrvatska

Miroslav Kutle osuđen na tri godine zatvora (FOTOGALERIJA UHIĆENJA NA GRANICI S BiH)

 

Kutle pušten na slobodu

Zagrebačka policija je oko 19,30 sati pustila na slobodu Miroslava Kutlu, koji je noćas uhićen na području Vrgorca, jer kriminalističkom obradom nisu utvrđeni razlozi za podizanje kaznene prijave, potvrđeno je Hini iz Odjela za odnose s javnošću Policijske uprave zagrebačke.

Pedesetdvogodišnji poduzetnik Miroslav Kutle uhićen je tijekom noći na temelju potrage koju je raspisala zagrebačka policija, koja je imala indicije da Kutle ima korisna saznanja za određena kaznena djela gospodarskog karaktera, rekla je Hini Jelena Bikić iz Odnosa s javnošću zagrebačke policije.Slučaj Gradski podrum, u kojem je glavnu riječ imao najpoznatiji pretvorbeni tajkun Miroslav Kutle kako bi svojoj tvrtki UTP Globus pribavio nešto više od 1,2 milijuna kuna, nakon osam godina suđenja konačno je dobio svoj sudski epilog.

Kutle je nepravomoćno osuđen na tri godine bezuvjetnog zatvora zbog muljaža tijekom privatizacije Gradskog podruma jer je, prema optužnici, njegova Globus grupa na nezakonit način stekla više od 1,2 milijuna kuna dionica Gradskog podruma. Ostali Kutlini pomagači također nisu prošli nekažnjeno.

Dragutina Mužića, sutkinja Rahela Sakač osudila je na deset mjeseci s rokom kušnje od tri godine, Ilija Milišić zaradio je 15 mjeseci zatvora, Mario Piškurić jednu godinu, dok je Nives Simeunović dosuđeno dvije godine i osam mjeseci boravka iza rešetaka.

Optuženi su dužni podijeliti troškove vještaka u visini od 107.958 kuna, ali i paušalno po glavi platiti 5000 kuna za sudski postupak. Na sve, sud je naložio i da se Kutlinoj Globus grupi oduzme nezakonito stečenih 1,2 milijuna kuna.

Lažni spasitelj

U obrazloženju presude, sutkinja Sakač je naglasila da je pretvorba Gradskog podruma bila nezakonita jer je Kutle, odnosno njegova Globus grupa, do dionica Gradskog podruma došao zahvaljujući fiktivnoj dokumentaciji o navodnim potraživanjima koja su pretvorena u dionice te se time zloupotrijebio ondašnji model privatizacije.

Iako je Kutlina obrana tvrdila da je Kutle u pretvorbu ušao iz altruističkih razloga, da su sporna potraživanja doista postojala i da je dokumentacija protekom vremena uništena, sudsko vijeće je to odbacilo.

No, prihvatilo je nalaz vještaka da Gradski podrum nije bio u financijskim teškoćama, nego da je takvim tvrdnjama Kutlina obrada smanjivala vrijednost tvrtke kako bi se Kutlu prikazalo kao spasitelja Gradskog podruma.

Prema optužnici koju je na 35 stranica ispisala tužiteljica Mirna Rukavina i koja je promijenila čak tri suca, Globus grupa je preuzela Gradski podrum neosnovanim “pumpanjem” potraživanja, i to nakon što je poduzeće u sastavu Globus grupe obavilo financijsko “skeniranje” Gradskog podruma.

Očito naslutivši da presuda neće biti u njegovu korist i da mu prijeti povratak iza zatvorskih rešetaka, Miroslav Kutle je 12 sati prije presude u svom crnom mercedesu ZG 4598-DR napustio hrvatsku metropolu i krenuo put Bosne i Hercegovine.

Međutim, 40 minuta nakon ponoći u četvrtak, policija iz Vrgorca mu je pomrsila planove nedaleko od graničnog prijelaza Orah u mjestu Ravči. Na temelju naloga, Kutle je uhićen i odveden u policijsku postaju u Vrgorcu. Policajci su mu pojasnili da je riječ o kriminalističkoj obradi koja se vodi protiv njega zbog pokušaja ubojstva u Zagrebu.

 - Žalit ćemo se. Neugodno smo iznenađeni presudom jer smo očekivali oslobađajuću. Predmet je kompliciran. Kutle se nije pojavio na presudi jer nije bio obvezan doći. Na dosadašnjih 70 rasprava se uredno odazivao i nije izostao ni s jedne. A o njegovu uhićenju ne znam ništa – kazao je kratko Kutlin odvjetnik Milan Radaković. Ostali odvjetnici okrivljenih su također najavili žalbe jer smatraju da se usmena presuda temelji na dokumentaciji koje nema.

Pod okom policije

Kako neslužbeno doznajemo, Kutlu je policija držala pod okom dulje vrijeme, te su dobili dojavu da ima namjeru izbjeći presudu i potražiti utočište u Bosni i Hercegovini, upravo kako su to učinili i riječki kirurg Ognjen Šimić te Branimir Glavaš. Nedavno je, navodno, ishodio i državljanstvo BiH.

Inače, u pretresu vozila policija je izuzela raznu dokumentaciju, a Kutle, poprilično nervozan, objašnjavao im je kako ti oduzeti papiri nemaju nikakve veze s kaznenim djelom za koje je osuđen (Gradski podrum).

Pojavile su se razne pretpostavke oko Kutlina uhićenja, odnosno da je imao prste u napadima na javne osobe, jer zbog slučaja Gradski podrum nije mogao biti priveden dok mu nije izrečena presuda. Prema zakonu, privođenje slijedi tek ako dobije više od pet godina zatvora, što nije ovdje slučaj.

 

HAJDI KARAKAŠ JAKUBIN
foto: cropix / FOTOGALERIJA: BRACO ĆOSIĆ / EPEHA

Slučaj ‘Slobodna’

 

Protiv Kutle se u Splitu i Zagrebu vodi nekoliko postupaka, među kojima su i slučajevi Tisak, Slobodna Dalmacija, Mirna Rovinj, Diona... Prije mjesec dana Vrhovni je sud naložio da se Kutli i ostalima ponovno sudi u slučaju Slobodne Dalmacije koju su doveli na rub propasti.

Kontrolirao 174 tvrtke

Kao vlasnik kafića Moby Dick u Sloboštini, gdje je povremeno radio i konobario, Kutle se bacio u politiku i poduzetništvo te u kratkom roku dogurao do vrhunca – kontrolirao je 174 tvrtke i 10 tisuća radnika. Nakon odlaska HDZ-a s vlasti, protiv Kutle su pokrenuti brojni procesi, uglavnom zbog isisavanja novca iz jednog u drugi dio sustava, ili zbog nestanka novca iz dotad zdravih poduzeća.

Među najvažnijim optužnicama su one za malverzacije u Tisku, teške 47 milijuna kuna, te oštećivanja Slobodne Dalmacije i Fonda za privatizaciju za više od 100 milijuna kuna. Zanimljivo je da država protiv njega nikad nije dobila ni jedan spor.

Napad na Galinca

Kutli se, navodno, pripisuje nerasvijetljeni napad na predsjednika Uprave Industrogradnje Josipa Galinca, kojeg su lani metalnim palicama dvojica mladića brutalno pretukla u Zagrebu. U razgovoru s istražiteljima je Galinac tada, kao moguće odgovorne osobe za napad, među ostalima uperio prstom i na Kutlu. S obzirom da je ovoga tjedna policija raspisala novčanu nagradu od 50 tisuća kuna za informaciju o spornom napadu, nije isključeno da se netko prodao za nagradu i propjevao policiji te tako upozorio na Kutlu.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last