Novosti Hrvatska

nisu životno ugroženi

Djevojčica u Vukovaru završila u bolnici zbog virusa Zapadnog Nila, muškarac koji ga je prebolio tvrdi: Sve je počelo kao obična viroza, a kasnije nisam mogao ni hodati!

nisu životno ugroženi

Nakon što je od bolesti Zapadnog Nila u Belom Manastiru preminuo jedan muškarac, jedan je slučaj bolesti zabilježen i u Vukovaru, i to kod šestogodišnje djevojčice. Ona je razvila i encefalitis, do kojeg dolazi tek u jedan posto slučajeva zaraze virusom Zapadnog Nila.

'Riječ je o 6-godišnjoj djevojčici, hospitaliziranoj na Klinici za infektivne i zarazne bolesti osječkoga KBC-a. Još jedan se slučaj serološki potvrđuje i prema informacijama koje imam, oni nisu životno ugroženi', rekao je za Glas Slavonije predsjednik Gradskog vijeća Vukovara i direktor tamošnje Veterinarske stanice Tomislav Šota.

Dodao je i da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo na jednom mjestu na Novom groblju u Vukovaru uhvaćen komarac zaražen virusom Zapadnog Nila, pa je provdene još jedan tretman komaraca kako bi se izbjeglo širenje virusa. Nakon dodatnih tretmana komaraca u kolovozu, HZJZ više nije pronašai tigraste komarce u Vukovaru. Šota ističe da će se i u rujnu provesti još jedan preventivni tretman protiv komaraca.

'Pratimo naputke HZJZ-a, i struka čini sve što može kako bi se zaustavilo širenje virusa', dodao je Šota.

Osim u Vukovaru, tri su izvora zaraze virusom Zapadnog Nila evidentirana u Vinkovcima te još dva u Županji, no tamo nije potvrđena bolest. Stručnjaci ističu kako većina oboljelih simptome ili ne osjeti, ili su slični simptomima gripe.

Huić: 'Sve je počelo kao obična viroza, a kasnije nisam mogao ni hodati'

U jedan posto onih kod kojih se razvije teži oblik bolesti je i poduzetnik iz Zagreba Davor Huić. Kod njega je sve počelo kao obična viroza, no kasnije se razvio teži oblik bolesti sa simptomima meningitisa.

'Imate malo povišenu temperaturu, osjećate se malaksalo i potom nastane mala pauza, povuku se simptomi i onda ponovno počne ispočetka, u jednom trenutku nisam čak mogao ni hodati', rekao je Huić za Dnevnik.hr.

U Europi je ove godine virusom Zapadnog Nila zaraženo 750 osoba, a u Hrvatskoj je bolest potvrđena kod njih 26, od kojih je jedna osoba preminula.

Naslovnica Hrvatska