Novosti Hrvatska

Pojeo vuk magarca

Osuđen na pola godine uvjetno za uhljebljivanje: HDZ-ov gradonačelnik zaposlio kuma u Domu zdravlja, nije se potrudio niti fingirati natječaj

Pojeo vuk magarca
Puljašić ima pravo na prigovor, koji mora uložiti do konca kolovoza, a najavio je da će to i učiniti

Zbog nezakonitog zapošljavanja kuma u požeškom Domu zdravlja, Općinski sud u Slavonskom Brodu izdao je kazneni nalog protiv HDZ-ova gradonačelnika Požege Darka Puljašića. Nalogom je uvjetno kažnjen sa šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od godinu dana.

Izdavanje kaznenog naloga skraćeni je postupak, tako da ova odluka suda u Slavonskom Brodu nije pravomoćna.

Gradonačelnik ima pravo na prigovor, koji mora uložiti do konca kolovoza, a najavio je da će to i učiniti. Tvrdi da će u nastavku postupka dokazati da su optužbe neutemeljene.

Opće je poznata stvar da je u Hrvatskoj većina natječaja za radna mjesta kako u lokalnoj i državnoj upravi, tako i u javnim poduzećima i ustanovama uglavnom puki folklor, pod čijom se krinkom uhljebljuje šarolika stranačka vojska, uža i šira rodbina, kumovi, susjedi, koalicijski sateliti… U ovom slučaju HDZ-ov dužnosnik nije se potrudio niti zadovoljiti zakonsku formu i raspisati makar i fingirani natječaj.

Puljašić je bio ravnatelj Doma zdravlja od listopada 2010. do lipnja 2017., kad je postao gradonačelnik. Prema kaznenom nalogu, on je zlorabio svoj tadašnji položaj i ovlasti na način da je 1. ožujka 2015. jednom od zaposlenika koji je imao ugovor na određeno vrijeme, bez objave javnog natječaja i provedbe postupka natjecanja kandidata, dao ugovor za stalno, što je suprotno Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

– A što da vam kažem, svakako da nije ugodno za nas, no nije riječ o pravomoćnoj presudi, tek o sudskom nalogu i pravilo je da to onda ne komentiramo. Vidjet ćemo u kojem će se to sve smjeru rasplesti… Ako ovakva odluka bude potvrđena, znat ćemo to odrezati – kratko nam je kazao požeški liječnik prof. dr. Željko Glavić, nedavno izabrani predsjednik požeško-slavonskog HDZ-a.

Glavić je i dugogodišnji ravnatelj Opće županijske bolnice u Požegi i predsjednik požeškoga Gradskog vijeća.

Tamara Puač, vijećnica u Gradskom vijeću Požege, koja je zbog podizanja kaznene prijave protiv Davora Bernardića izbačena iz SDP-a, kaže kako bi bilo normalno da se nakon ovog kaznenog naloga Puljašić "zahvali biračima, ispriča što je izigrao njihovo povjerenje, pokupi stvari iz gradske kuće i ode".

– Tako bi to bilo u civiliziranom svijetu, no mi nećemo gledati takav završetak. Sramotno je do čega je doveo izbor čelnika HDZ-a u Gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji. U nepune dvije godine dva čelnika imaju potvrđenu optužnicu, a od ponedjeljka je i gradonačelnik Požege u tom "elitnom" društvu… A znamo da još ima kaznenih prijava protiv njega – napominje Puač.

Podsjećamo, aktualnom županu Alojzu Tomaševiću, koji je izbačen iz HDZ-a, sudi se za obiteljsko nasilje, njegov zamjenik i bivši gradonačelnik Vedran Neferović pod povećalom je zbog fizičkog napada na novinara, a bivši predsjednik županijskog HDZ-a i zastupnik u Saboru Franjo Lucić iza sebe vuče poduži rep političkih i pravosudnih afera.

Naslovnica Hrvatska