Novosti Hrvatska

Preminuo "Bombarder s Kvarnera" Vladimir Bebić


Legendarni i karizmatični riječki političar Vladimir Bebić preminuo je noćas nakon duge i teške bolesti u 63. godini života.

Njegov osebujni politički stil i javni istupi u kojima se nije libio oštro kritizirati društvene i političke anomalije donijeli su mu nadimak Bombarder s Kvarnera kojeg je s ponosom nosio i isticao.

Opaka bolest dijagnosticirana mu je prije nešto više od godinu i pol dana, no nije pokleknuo duhom te je nastavio sa svojim društvenim i političkim angažmanom sve do posljednjeg dana.

Vladimir Bebić završio je Sušačku gimnaziju u Rijeci i diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a politikom se bavio cijeli svoj život. U Hrvatskom je saboru proveo je jedan mandat, od 1992. do 1995. i ostao je upamćen kao žestok kritičar Tuđmanove vladavine. Svoj je politički angažman kasnije nastavio na lokalnoj razini kroz Gradsko vijeće Grada Rijeke.

Iz nezavisne liste s kojom je na lokalnim izborima nastupio 2001. godine osnovao je stranku Treći hrvatski blok te se s njom, nakon preimenovanja u Radničku partiju, zajedno s još pet stranaka 2007. ujedinio u Ljevica Hrvatske.

Na zadnjim je lokalnim izborima nastupio kao kandidat za zamjenika gradonačelnika PGS-ovca Nikole Ivaniša.

Luka Benčić/ EPEHA
Naslovnica Hrvatska