Novosti Hrvatska

Žestoki kontraudar

Novi detalji važne akcije koja je uslijedila nakon Oluje: 'Nikada nismo izgubili niti jednu bitku, ali taj put nas je samo Gospa Sinjska spasila...'

Žestoki kontraudar

Rano ujutro 15. kolovoza, 2. bojna na čelu sa zapovjednikom Ivicom Ušljebrkom, ojačana Tenkovskim vodom i Vodom PZO-a, započela je protunapad te je tijekom dana ovladala širim područjem Resanovaca.

Nakon teksta u Slobodnoj Dalmaciji, o komemoraciji poginulim hrvatskim braniteljima u Bosanskom Grahovu, koji su stradali 13. kolovoza 1995. godine (poginuo je 21 pripadnik HV-a, a jedan se još uvijek smatra nestalim - većina pripadnika 141. brigade, te trojica ratnika 7. gardijske), javili su nam se članovi Udruge veterana 4. gardijske brigade.

Želja im je, kažu, razjasniti pojedinosti oslobodilačke akcije u čijem su nastavku sudjelovali i pripadnici Četvrte gardijske brigade, te 113. brigade Hrvatske vojske.

– Iako smo bili osposobljeni za najteže akcije i nikada nismo izgubili niti jednu bitku, samo nas je Čudotvorna Gospa Sinjska spasila da nismo stradali u toj akciji – kažu nam veterani Četvrte gardijske brigade.

Jedino relevantno o svemu što se događalo tih nekoliko dana je službeni dokument Ministarstva obrane i Glavnog stožera Hrvatske vojske. Dokument o aktivnostima 4. gardijske brigade od 13. do 16. kolvoza 1995. godine, naslovljen "Pregrupiranje, sređivanje i nove aktivnosti" prenosimo u cijelosti:

"Premda su ostvareni veličanstveni uspjesi, nije bilo vremena za slavlje. Brigada je svakodnevno radila na popravku i osposobljavanju tenike i borbenih sredstava radi održanja maksimalnog stupnja borbene spremnosti ako bi se dogodio neprijateljski protuudar s područja BiH. Iako je 'Oluja' potpuno ispunila planirane ciljeve, ne treba zaboraviti da je istočni dio Hrvatske još uvijek ostao pod neprijateljskim nadzorom te da je situacija u BiH bila i dalje otvorena, bez obzira na značajan udarac srpskim snagama ostvaren deblokadom Bihaća.

Osim toga, srpske su snage u BiH zbog duge granice i značajki terena bile stalna prijetnja oslobođenim područjima te je na više pravaca postojala mogućnost protunapada i pokušaja povrata nadzora nad važnim taktičkim objektima. Nažalost, jedan se takav napad i dogodio 12. kolovoza 1995. Neprijatelj je napad izvršio na položaje 141. brigade HV-a na području Derala, između Strmice i Bosanskog Grahova te je iste osvojio nanijevši nam značajne gubitke.

Ante Kotromanović, zapovjednik Operativne grupe, dana 13. kolovoza zatražio je spremnost za intervenciju dijela naših postrojbi. Istoga je dana u popodnevnim i noćnim satima jedan tenkovski vod 4. brigade iz vojarne u Kninu premješten na područje bojnog rasporeda u donjem dijelu Grahovskog polja i oko Bosanskog Grahova.

Dana 14. kolovoza iz vojarne Dračevac u Splitu dio topništva te 2. bojna iz vojare Sjeverni logor u Kninu upućuju se na područje Srba sa zadaćom intervencije na pravcu Srb – Ličko Dugo Polje – Resanovci.

Rano ujutro 15. kolovoza, 2. bojna na čelu sa zapovjednikom Ivicom Ušljebrkom, ojačana Tenkovskim vodom i Vodom PZO-a, započela je protunapad te je tijekom dana ovladala širim područjem Resanovaca. Najžešći otpor neprijatelja bio je na cesti Vaganj – Resanovci kod tt 881.

Oko 20:00 sati dostignuta je crta Zivlakove poljane – Mecina poljana – Vrletni dobočaj – Racin vrh – Zvizdaje, čime su izgubljeni položaji ponovno vraćeni pod nadzor HV-a.

Već je slijedećeg dana dostignuta crta predana 142. brigadi HV-a, a postrojbe 4. brigade se nakon ovog uspješog protunapada vraćaju u vojarne bez poginuih, ali s deset ranjenih pripadnika", navodi se u službenom dokumentu Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Glavnog stožera Hrvatske vojske, o aktivnostima 4. gardijske brigade od 13. do 16. kolovoza 1995. godine.

 

 

Naslovnica Hrvatska