Novosti Hrvatska

ima vremena do mirovine...

Mirando Mrsić progovorio o velikoj imovini u Dalmaciji i 'razvojnim' planovima: Moja obitelj ima pola Biokova, ali neće mi selo govoriti što ću raditi sa svojom djedovinom!

ima vremena do mirovine...

Dok Podgoranin Mirando Mrsić (58) zadnjih dana oštro protestira zbog mirovinske reforme ministra Marka Pavića, susjede mu muče druge brige.

Nalakćeni na prozore gledaju kako se Mrsiću korov polako, ali sigurno umirovljuje u svakom od 120 kvadrata kamene kuće u Podgori Gornjoj.

On ne navraća u selo. Brinu se. Nema tko okopati. Možda bi se i sami latili motike, ali tko zna - da se čovjek ne naljuti?

Nezavisni saborski zastupnik nedavno izbačen iz SDP-a s 40 glasova za, a sedam protiv, ni ne sluti da mu je suha lakozapaljiva trava došla do otvora prozora. Ruševina je to, govore nam, stradala u velikom potresu iz šezdesetih. Puno je dasaka, temperature su visoke. Boje se što bi bilo da netko baci opušak.

Kažu nam, a pretjeruju, baš nedavno je Mrsić kupio čitavo brdo oko te kuće. Velike planove ima. Ali nitko ne zna kakve. Mrsić o tome ne priča.

Evo, prošli mjesec sazvao je konferenciju za medije. Govorio je nešto da se ministar Pavić mora posuti pepelom i izaći iz Vlade, a za premijera Andreja Plenkovića rekao je "da nam uvlači ruku u džep i krade naše mirovine". Obojicu je nazvao grobarima mirovinskog sustava, ma ni riječi nije bilo o zemlji u ulici Marinovići.

Pisao je Mrsić, ima nekoliko dana kao gost kolumnist u tjedniku "Nacional", da mu smeta što Pavić predlaže da se dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu pomakne sa 65 godina na više.

Realizira li se ministrova ideja, to bi značilo da Mrsić neće uskoro biti spreman za starosnu mirovinu, samim time - strahuju susjedi - da će čitavo desetljeće po ostacima kamene kuće divljati priroda.

 

Navraćate li vi u Podgoru?

- Nažalost nisam. Par puta godišnje dođem kod rođaka Tome Letice. Sad nemam puno vremena, ali bit će, naći će se.

Kažu nam vaši susjedi da ste kupili pustu zemlju po Podgori Gornjoj.

- Davno sam ja to kupio! Još prije sedam, osam godina. Radi se o staroj kamenoj kući u zaseoku Marinovići. Kad bude pravo vrijeme, renovirat ću je i koristiti za svoj gušt. Podgoranin sam po majci i ocu. Moram biti tamo di jesam, tu su moji.

Rekli su da planirate "veliki kompleks, poduzetnički pothvat"?

- Da veliki kompleks! (smijeh)

"...kupio van je on cilo ovo brdo..."

- Ma naravski da ne! Oko kuće su dvor i dva vrta. Razrušena je, treba temeljitu renovaciju. Kad mi financijska situacija bude povoljna, tad ću krenut u obnovu. Svakako će to biti u dogledno vrijeme. Prije svega, o tome ću ja odlučiti. Ne susjedi. Ne selo.

A znate kako je to...

- Ha, Podgorani, oni... Inače, povremeno dobijem upite, raspituju se bi li ja to prodavao. Neću. Neka ostane u krugu mojih najbližih. Bez obzira na to što je pola Biokova u naslijeđu obitelji moje matere, tamo u Leticama imamo stare kuće, ja sam odlučio ipak da imam nešto baš svoje jer znate kako je to u dalmatinskim obiteljima, dok se oni podijele i dogovore to će trajati.

Pripremate li se to za penzionerske dane?

- Da, ali imam ja vremena do mirovine.

Oko kuće vam je puno luksuznih vila s bazenom. Hoće li nastaviti niz te gradnje?

- A vidjet ćemo. U svakom slučaju bit će opet kamena kuća, ono, u tradicionalnom duhu Gornje Podgore. Vidio sam da su baš izgradili kućerine. Čudio sam se. Zašto je to dopušteno kad nije u duhu stare gradnje? Naokolo su "zbetonirane" vile. Vidim da ih se gradi dosta s bazenima. Iznajmljuju se. Pored mene je jedna velika, ne znam tko je kupio, nekakav Austrijanac, pa je napravio isto ogromnu, takvu. Ma, neću ići u smjeru iznajmljivanja. Ni moderne gradnje. Bogu hvala, Podgoranin sam.

 

Bit će rustikalna kuća? Malo pomidora, lavande?

- Tako je. I vinove loze! Imat ću mediteranski vrt. Bit će to kuća gdje mogu doći i liti i zimi. Želim da bude baš onakva kakve se sjećam, kak' je bila kuća mog dida u Leticama. Ne ovo što grade za iznajmljivanje. Oni devastiraju Podgoru Gornju.

Onda, kompleks, rekli smo, nula bodova?

- Prvo je pitanje kako možeš graditi kompleks u Podgori Gornjoj?

Ne biste bili prvi koji je to pokušao. Evo, Drago Marin Čerina...

- Da, znam za njega! Veliki umjetnik. Slike mu nisu bile bog zna kakve. Gdje je pokušao graditi?

Imao je ambiciju da cijeli Vrutak pretvori u kompleks za likovne kolonije gdje bi dolazili umjetnici. Pokupovao zemlju, ostao dužan ljudima, pobjegao. Nećete vi u tom smjeru?

- Ma kakvi... Kažem, nikakvi kompleksi ni poduzetničke ambicije. Ali nisam znao za to. Vrutak je lijepi komad zemlje, baš je dobro tamo, samo ne znam je li građevinska zona...?

Izvod iz imovinske kartice

Prema podacima imovinske kartice, Mirando Mrsić i supruga mu, vlasnici su kuće od 120 kvadrata Podgori Gornjoj, naznačene tržišne vrijednosti 150.000 kuna.

Na popisu su i dvije zemljišne parcele, oranice od 150 i 400 metara kvadratnih. Zanimljivo, bez obzira na razliku u kvadraturi, približnija tržišna vrijednost navedena u imovinskoj kartici i jedne i druge je 37.500 kuna.

Naslovnica Hrvatska