Novosti Hrvatska

Gay parada: spriječen napad na povorku, uhićeno 5 huligana, teško ozlijeđen mladić (FOTOGALERIJA)

Paradom ponosa u kojoj je sudjelovalo više od 1500 osoba s gay, lezbijskim, biseksualnim, transrodnim, interseksualnim i queer sklonostima započeo je Pride gay, završna manifestacija 8. Zagreb Pride festivala koji je počeo u srijedu 10. lipnja.

Prosvjednici su se okupili na Trgu maršala Tita, odakle su rutom kroz najuže zagrebačko središte krenuli u park Zrinjevac, gdje je održana prigodna proslava i zabavni dio manifestacije. “Mržnja nije obiteljska vrijednost”, “Psi laju, a prideovi prolaze”, “Uništimo fašizam – podržimo gay aktivizam”, pisalo je na njihovim transparentima.

Prosvjednici su na svom putu prolazili pokraj zainteresiranih Zagrepčana, ali nije bilo nikakvih naznaka sukoba. Naprotiv, moglo bi se reći kako su prosvjednici i promatrači cijelim putem snimali i fotografirali jedni druge.

Dolaskom povorke na glavni zagrebački trg, situacija se stubokom promijenila. Tamo se, naime, održavao antigay prosvjed, naime, kojeg su organizirali hrvatski nacionalisti i Hrvatska čista stranka prava. Protuprosvjednici su se vjerojatno osjećali dužnima odreagirati te su izvršili pokušaj proboja do Parade ponosa, ali su ih organi reda bez poteškoća u tome spriječili.

Sve je, ruku na srce, izgledalo poput stoput viđene situacije – držite me, ubit ću ga.

Tijekom završne etape njihova puta sudionici povorke su se još kratko vrijeme susretali s povicima poput “Mama te ne voli zato što si p...” ili “L... si zato što si ružna”, a zatim je sve utihnulo.

-Hrabri ste jer ste ponosni. Danas ste to pokazali – ustvrdio je Marko Jurčić, jedan od organizatora manifestacije, te je uzviknuo: “Smrt fašizmu, živio Zagreb Pride”.

Sjenica zrinjevačkog parka poslužila je kao bina na kojoj su najprije nastupili prvi hrvatski vokalni gay ansambl Qlapa i skupina lezibijskih aktivistica Lezbor te grupa Stampedo, koja je atmosferu dovela do usijanja.

Pripadnici manjinskih spolnih orijentacija i njihovi simpatizeri, naime, mogli su se ugodno zabavljati, jer su se prosvjednici već poodavno razišli.

Inače, pod sloganom „Gay parada – sramota našeg grada“ i uz provokativne transparente „Danas homoseksualci, sutra pedofili“ te „Šime ga nije volio“, na Jelačić placu u vrijeme „Povorke ponosa“ održan je relativno miran Anti-gay prosvjed.

Kordon interventnih policajaca, postavljen pred pedesetak okupljenih aktivista, skinheadsa i nogometnih navijača, reagirao je tek jedanput, privevši nekoliko agresivnijih bukača koji su se zaletjeli na „Povorku ponosa“.

Uz manja naguravanja s policijom i uvredljiva dobacivanja, ostatak je prosvjeda prošao bez sukoba, jer okupljenima nije bilo dozvoljeno grupno slijediti šarenu povorku do Zrinjevca.

Organizatori prosvjeda, Hrvatska čista stranka prava i Hrvatski nacionalisti, u svojim su se govorima založi protiv širenja nemorala, lažnih vrednota, dekadencije i uznemiravanja građana Zagreba i Hrvatske, a upravo to, tvrde, izazivaju seksualno i moralno dezorjentirane manjine.

„Kad homoseksualne skupine svih stil života iznose javno, na vulgaran i neprihvatljiv način, to postaje problem cijeloog društva“, naglasio je Josip Miljak, predsjednik HČSP-a, najaviviši kako će od Vlade zatražiti da po hitnom postupku donese Zakon o zaštiti javnog morala, jer nakaradne parade znače teror manjine nad većinom, te ugrožavaju ustavna prava većine građana.

M. Šešo, Ante PODRUG, foto: cropix

Pet privedenih, 1 teže ozlijeđeni

Policajci su priveli pet osoba u dobi od 27 do 45 godina na prekršajnu obradu zbog remećenja javnog reda i mira na Trgu bana Josipa Jelačića, tijekom prolaska povorke sudionika «Zagreb Pridea».

Radi se o prosvjednicima protiv tog skupa koji su vikali, vrijeđali sudionike povorke, a neki su pokušali probiti policijski kordon pa su nad njima uporabljena sredstva prisile. Nekoliko uhićenika je, kako navode u PU zagrebačkoj, bilo alkoholizirano.

Prema policijskoj procjeni bilo je oko 300 sudionika «Zagreb Prieda», te oko 50-tak prosvjednika protiv tog skupa.

Trojica mladića napala su danas poslijepodne na raskrižju Zagrebačke ceste i Ulice Tina Ujevića 27-godišnjeg sudionika "Zagreb Pridea 2009." te ga teže ozlijedila, priopćila je večeras zagrebačka Policijska uprava (PUZ).

Policija navodi da su u 17,20 sati na raskrižju Zagrebačke ceste i Ulice Tina Ujevića trojica mladića prišla 27-godišnjaku, koji je krenuo kući sa "Zagreb Pridea". Vrijeđali su ga i napali zbog njegove seksualne orijentacije, udarajući ga rukama i nogama po tijelu i glavi zbog čega je pao na tlo. Nastavili su ga udarati i nakon njegova pada, a zatim su pobjegli

Napadnuti mladić obavijestio je telefonom policiju i prevezen je kolima Hitne medicinske pomoći u Kliničku bolnicu Sestara milosrdnica gdje je utvrđeno da je zadobio teške ozljede

Policija moli sve građane koji su možda bili svjedoci tomu napadu ili imaju saznanja o počiniteljima da se s korisnim informacijama jave na 92.

I. D.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 8FirstPrevious[1]2345678Last