Novosti Hrvatska

policija u bonnu NAŠLA KRIVCE za likvidaciju hrvatskog emigrantA

Tjeralica iz Njemačke za udbašima: Mustač, Perković, Lasić i Brnelić ubili Đurekovića

policija u bonnu NAŠLA KRIVCE za likvidaciju hrvatskog emigrantA

Četvorka se traži jer su kao agenti Udbe sudjelovali u likvidaciji nekadašnjeg direktora Ine na tlu Njemačke

Četvorka se traži jer su kao agenti Udbe sudjelovali u likvidaciji nekadašnjeg direktora Ine na tlu Njemačke

Stjepan Đureković
Njemačka policija (Bundeskriminalamt) na svojim je internetskim stranicama u četvrtak objavila tjeralice za Zdravkom Mustačem (1942.), Josipom Perkovićem (1945.), Ivanom Lasićem (1934.) zvanim Gorankić te Borisom Brnelićem (1938.).

Četvorka se traži, jer su kao agenti tadašnje jugoslavenske tajne službe Udbe sudjelovali u ubojstvu hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora “INA-Marketinga” Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Osim toga, Perkovića Nijemci traže i zbog sumnje da je 1977. godine s Mihajlom Svilarom nagovarao Josipa Müllera na ubojstvo još dvojice hrvatskih emigranata - Franje Gorete i Stjepana Bilandžića.

Ovaj je, pak, sve prijavio njemačkoj policiji. Nijemci su na tjeralicama objavili i adrese na kojima, prema njihovim informacijama, živi četvorka osumnjičenih. Tako se za Perkovića navodi da živi na adresi Pantovčak 194 a u Zagrebu i u mjestu Klenovica kod Novog Vinodolskog. Zdravko Mustač, pak, prema informacijama njemačke policije, živi u Svetoj Nedjelji na adresi Padež 18, a Ivan Lasić prebiva u ulici Fra Franje Miličevića 29 u Mostaru.

Za četvrtog bjegunca, Borisa Brnelića, bivšeg direktora jedne špediterske tvrtke iz Rijeke, koju je Udba koristila za prebacivanje ljudi i oružja, ne navodi se adresa prebivališta.

 

Obavještajni kadar

Ova najnovija tjeralica samo je dopuna prijašnje tjeralice njemačke policije koja je 11. prosinca 2005. raspisana samo za Perkovićem zbog likvidacije Đurekovića. I tada se za informaciju o njemu nudilo pet tisuća eura, a sada je tjeralica proširena i na Mustača, Lasića te Brnelića. Josip Perković, čiji je sin Saša savjetnik za nacionalnu sigurnost hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, “stari je obavještajni kadar”.

Josip Perković osumnjičen je za ubojstvo Stjepana
Đurekovića                                       Foto: Milivoj Keber
Od 1970. godine radio je na raznim položajima u Službi državne sigurnosti tadašnje SFRJ. Godine 1986. postao je pomoćnik u Republičkom sekretarijatu. Perković je, među ostalim, bivši šef drugog odjela zagrebačke Udbe i šef u osječkoj Udbi, te bivši drugi šef bivše vojno-obavještajne službe SIS-a Republike Hrvatske.

Na istom se ročištu u Splitu pojavio i svjedočio i Zdravko Mustač, još jedan od aktera najnovije njemačke tjeralice. Mustač je početkom 90-ih bio u Uredu za zaštitu ustavnog poretka, a u Jugoslaviji je bio službenik SDS-a, načelnik Centra SDS-a i poslije zamjenik republičkog sekretarijata MUP-a 1982. godine.

Ivan Lasić bivši je načelnik Druge uprave Saveznog sekretarijata unutrašnjih poslova. Neki svjedoci tvrde da je on ustvari bio glavni u akciji diskreditiranja a poslije i ubojstva Stjepana Đurekovića.

Đurekovića je proglašavao pljačkašem i preprodavačem nafte te pripadnikom njemačke obavještajne službe BND-a, na čijem je čelu u to vrijeme bio Klaus Kinkel, poslije njemački ministar vanjskih poslova. Prema njemačkom zakonu, optužnica se ne može podići dok optuženi nisu u pritvoru.

Postoje dvije opcije: da se osobama s tjeralice sudi u Hrvatskoj pa bi Njemačka našim vlastima poslala optužnicu ili da se, što je prema našim informacijama puno izglednije, čeka promjena Ustava RH.

U sklopu približavanja Europskoj uniji postojala bi, naime, mogućnost po kojoj bi se državljani Hrvatske mogli izručiti državama Europske unije ako su u pitanju posebno teška kaznena djela kao što su, recimo, ubojstva i atentati.

Svjedok u splitskoj istrazi

Iako je za njim već četiri godine na snazi međunarodna tjeralica, Perković se nesmetano kreće Hrvatskom, a prije nekoliko dana bio je i u Splitu kao svjedok u istrazi koju Županijsko državno odvjetništvo u Splitu vodi protiv Bože Vukušića, tajnika Počasnog bleiburškog voda i to zbog otmice navodno bivšeg suradnika SDS-a Petra Gudelja i Blagoja Zelića, načelnika tadašnjeg splitskog Odjela SDS-a koja se odigrala 1991. godine.

Pet tisuća eura nagrada

Njemačka policija je na objavljenim tjeralicama istaknula i da se za informacije koje mogu dovesti do uhićenja ili izručenja navedenih osoba nudi nagrada u iznosu od 5 tisuća eura.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last