Novosti Hrvatska

PAD BERNARDIĆA

Nova generacija socijaldemokrata: za njega vjerojatno nikad niste čuli, ali ovaj čovjek bi mogao postati novi šef SDP-a

PAD BERNARDIĆA

Davor Bernardić preživio je još jednu tešku bitku.

Suspenzija za kolovođe pobune protiv šefa socijaldemokrata, koju je ovoga vikenda izglasao Glavni odbor SDP-a, pokazala je da Bernardić još uvijek ima komotnu potporu tri petine članova toga tijela. No, to nipošto ne znači da može biti miran: ako u idućih nekoliko mjeseci ne zaustavi trend pada SDP-ova rejtinga i svoju stranku ne učini konkurentnom Plenkovićevu HDZ-u, mogao bi definitivno izgubiti potporu utjecajnih socijaldemokrata Zlatka Komadine i Rajka Ostojića i time de facto zapečatiti političku sudbinu.

Ima fore do euroizbora

Bernardić je očito svjestan te mogućnosti, pa je i lobirajući među kolebljivijim članovima Glavnog odbora uoči odlučujuće sjednice toga tijela molio za strpljenje samo do "europarlamentarnih izbora".

– Bernardić je u subotu pokazao lidersku crtu. Potpisao je ostavku na mjesto saborskog zastupnika i svoje je kritičare pozvao da učine isto, da se odreknu fotelje za dobrobit SDP-a. Oni su to odbili, pa su sve maske time pale – tvrdi jedan njegov pristaša iz Dalmacije, uvjeren da je Bernardić, sada kada je kaznio pučiste, dobio priliku za novi politički uzlet.

Ako se taj oporavak ipak ne dogodi, vrlo je vjerojatno da će SDP krenuti u potragu za novim liderom. Komadina i Rajko Ostojić očito ne žele Bernardića rušiti s ljudima koji dolaze iz suprotnog tabora. Pogotovo ne kada imaju dovoljan utjecaj unutar SDP-a da to učine bez njih.

Ime koje je zadnjih dana počelo kolati najjačom oporbenom strankom je ono koprivničkoga gradonačelnika Mišela Jakšića, 32-godišnjeg socijaldemokrata mlađe generacije, koji je u Koprivnici naslijedio Zvonimira Mršića i Vesnu Želježnjak.

On izvorno ne dolazi iz klana koji zadnjih godinu i pol vlada SDP-om. Na izborima za Milanovićeva nasljednika u prvome krugu nije podržao Bernardića, nego Orsata Miljenića, a spominjao se i kao jedan od sigurnih potpisnika antibernardićevske peticije. Ipak, Jakšić se u posljednji trenutak predomislio i – u dogovoru s Bernardićevim političkim patronima – zajedno sa skupinom SDP-ovih gradonačelnika potpisao pismo u kojemu se zauzeo za promjene, ali ne one koje bi predvodili pobunjenici okupljeni oko Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Peđe Grbina.

– Mišel je SDP-ovac koji se potvrdio među građanima i dobro poznaje rad na terenu. On bi mogao udariti temelje novom, postklanovskom SDP-u – smatra jedan od njegovih zagovornika.

No, Jakšić definitivno neće biti jedini u igri za Bernardićeva nasljednika. Veliki minus koprivničkoga gradonačelnika je neprepoznatljivost na nacionalnoj razini. A upravo prepoznatljivost ima Bojan Glavašević, zadnjih godina jedan od najpopularnijih SDP-ovaca među lijevim biračima.

– Revolucija uvijek jede svoju djecu. Peđa i Siniša nakon ovoga nemaju šansu preuzeti SDP. Bojan je potpisao peticiju protiv Bernardića, ali nije ga toliko žestoko javno kritizirao. Osobno nije okrvavio ruke u unutarstranačkim obračunima u Milanovićevo doba, odbija se svrstati u bilo čiji klan i definitivno ima javni imidž koji bi SDP mogao povući naprijed, ka jednoj potpuno novoj eri – ističe jedan saborski zastupnik socijaldemokrata koji bi rado na čelu SDP-a vidio upravo sina legendarnog novinara ubijenog u okupaciji Vukovara 1991. godine.

Glavašević iza sebe, doduše, nema neku snažnu stranačku organizaciju, i to je problem s kojim će se ovaj mladi 34-godišnji SDP-ovac, inače sociolog i lingvist po struci, tek trebati uhvatiti ukoštac.

Fajterica iz Siska

Zagovornika u SDP-u ima i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja je još prošle godine javno zatražila Bernardićevu ostavku i koja je u za SDP iznimno teškoj sredini uspjela zadržati vlast i nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora. Teret joj je što dugo vremena nije plaćala stranačku članarinu, zbog čega se u lipnju nije mogla ni kandidirati za predsjednicu sisačko-moslavačkog SDP-a.

Ta bi je činjenica mogla diskreditirati u unutarstranačkoj utrci. Svoje navijače ima i Ranko Ostojić, splitski SDP-ovac kojega je Bernardić premoćno pobijedio na zadnjim unutarstranačkim izborima.

Dio njegovih suradnika smatra da bi se bivši Milanovićev ministar unutarnjih poslova trebao ponovno kandidirati za predsjednika SDP-a. Kada i ako do tih izbora uskoro dođe.

 

Naslovnica Hrvatska