StoryEditorOCM
HrvatskaOTROVNO LJETO

Salmonela će vas zaskočiti gdje je uopće ne očekujete: evo koje je preporučeno vrijeme držanja namirnica u hladnjaku i zamrzivaču, a poseban oprez potreban je i kod roštiljanja!

1. srpnja 2018. - 16:54

Budući da ljeti raste broj salmoneloza, kampilobakterioza i drugih oboljenja uzrokovanih trovanjem namirnicama, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je preporuke za pravilno rukovanje hranom.

Samo u posljednjih 15 dana veterinarska inspekcija je u svojim redovitim kontrolama prehrambenih proizvoda otkrila i s tržišta povukla četiri mesna proizvoda zaražena salmonelom.

To nije čudo jer se, napominju stručnjaci, bakterije brže razmnožavaju za vrijeme visokih temperatura i pri povećanoj vlažnosti zraka. Ljeti su, osim toga, česti i boravci izvan kuće i izleti, prilikom kojih često nije moguće pravovremeno i adekvatno skladištiti hranu na odgovarajuću temperaturu.

- Prema epidemiološkim podacima, tijekom ljetnih mjeseci salmonele su definitivno najčešći uzročnik trovanja hranom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:06