Novosti Hrvatska

nakon sjednice hdz-a

Plenković potvrdio da za nasljednike Dalić predlaže Horvata i Tolušića; 'Moja odgovornost u aferi mejlovi? Spriječio sam ekonomsku katastrofu'

 nakon sjednice hdz-a

Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i potvrdio da je predložio Darka Horvata za ministra gospodarstva i Tomislava Tolušića za potpredsjednika Vlade, koji će tu dužnost obnašati uz onu ministra poljoprivrede.

- Nakon konzultacija odlučili smo da Saboru predlažimo novog ministra gospodarstva Darka Horvata i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića. Danas smo raspravili sve oko pripreme za stranački sabor koji će se održati u subotu.

Prošli smo još jednom statut i jednoglasno je dogovoreno da je prihvatljiv svim članovima Nacionalnog vijeća i Predsjedništva. Očekujemo još jednu raspravu i usvajanje novog statuta u subotu. Očekujemo veliki skup HDZ-a na koji će doći prijatelji iz inozemstva - očekujemo Manfreda Webera, Bojka Borisova kao i Dragana Čovića.

Upravo na jednom takvom stranačkom saboru 'zasjao' je i Andrej Plenković kada je u Lisinskom tadašnjem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku poručio da 'stranka ne može biti talac jednog čovjeka'.

Na pitanje očekuje li sličan istup nekoga od delegata u subotu, Plenković je odgovorio kroz smijeh.

- Vidjet ćemo, ali to bi bilo copy-paste, očekujem malo više kreativnosti - rekao je i naveo da je on poznat po tome da je od njegova dolaska na čelo stranke na djelu sloboda iznošenja mišljenja i kritika u stranci.

Premijer je nakon toga progovorio o svom odnosu s odvjetnikom Šavorićem,  a onda se okrenuo aferi mejlovi i svemu što se događalo nakon nje.

- Izvijestio sam članove Predsjedništva o onome što se dogodilo. Moja odgovornost? Moja jedina odgovornost je bila sprečavanje financijske i ekonomske katastrofe za zemlju. Ako je bilo poteškoća, treba vidjeti, rasvijetliti i ispraviti.

Minimalna procedura za izradu zakona je šest mjeseci, a mi smo imali tek nekoliko tjedana.

Plenković je potvrdio da se u nedjelju navečer sastao s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i dogovorio sastanak
Vijeća za nacionalnu sigurnost za sljedeći ponedjeljak ujutro.

Također, na kraju je rekao da postoji još uvijek šansa da se formirao Stalno vjerovničko vijeće Agrokora.

- Vidjet ćemo hoće li se stići ili ne, konzultirat ću se s izvanrednim povjerenikom Peruškom i njegovom zamjenicom Irenom Weber. Još uvijek postoji mogućnost da se stalno vjerovničko vijeće formira i nastojat ćemo da ono bude solidno, čvrsto i pravno održivo - zaključio je Plenković.

Novinarima se nakratko obratio i predloženi ministar Darko Horvat. Istaknuo je da je pred njim jako puno izazova i velika želja da se barem neki od porblema počnu pozitivno rješavati, uključujući i Agrokor.

Priznao je da ga je poziv premijera malo iznenadio i da mu je prvi zadatak upoznati situaciju u ministarstvu i s koalicijskim partnerima pronaći zajednički stav o ključnim temama iz resora.

Naslovnica Hrvatska