Novosti Hrvatska

premijer u sofiji

Andrej Plenković komentirao nove mailove koji potvrđuju da je znao za grupu Borg: Jasno mi je kakvom smjeru napada smo izloženi...

premijer u sofiji

Premijer Andrej Plenković će u četvrtak poslijepodne započeti dvodnevni službeni posjet Rumunjskoj, kamo će otputovati odmah po završetku sudjelovanja na summitu EU-zapadni Balkan u Sofiji.

U Sofiji se nakon sudjelovanja na summitu Europska Unija - zapadni Balkan, obratio novinarima i odgovarao na njihova pitanja.

Podsjetimo, jutros su procurili novi mailovi kojima se dokazuje, kako tvrdi Index.hr, da je premijer Andrej Plenković bio informiran o tome da grupa Borg piše lex Agrokor te da se najmanje tri puta susreo s grupom Borg.

Najzanimljivija su dakako bila ona o novim mejlovima, na koja je premijer Plenković odgovorio na sljedeći način:

- Moram priznati da nisam pratio danas medije, no jasno mi je o kakvom trendu i smjeru napada smo trenutno izloženi. Ponovit ću još jednom, cijelu svoju karijeru baziram na čestitosti, poštenju i nekorumpiranosti i po tom pitanju sam miran da ne mogu biti mirniji. Slušam sada puno generala poslije bitke. Ovo je ex-post priča, oni nastoje prikazati da je u tom razdoblju sve bilo najbolje no nije bilo baš tako, rekao je Plenković.

Uz čelnike država članica Europske unije, summit je  okupio čelnike Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, a koji je bio prvi takav susret nakon sastanka na vrhu u Solunu prije 15 godina.

- Sa svim iskustvom, ali jednakom odgovornošću trebali bismo činiti više da na strukturirani način sve zemlje postignu napredak i zasluženi cilj u europskoj obitelji.

- Zemlje na europskom putu moraju ispunjavati kriterije i poduzimati reforme. Topla preporuka bila bi inzistirati na gospodarskim i sektorskim politikama. Na vođama Europske unije je da rade na promjeni tona i atmosfere u javnosti po pitanju proširenja - kazao je premijer.

Nakon plenarne sjednice na temu Povezivost na kojoj su lideri Europske unije i jugoistočne Europe usvojili Sofijsku deklaraciju kao okvir suradnje, premijer Plenković se obratio javnosti na temu summita.

Kazao je kako je predložio da se se idući sastanak na vrhu održi u Zagrebu.

- To je snažna poruka Hrvatske da želimo pomoći našim susjedima. Ta politička poruka je daleko najvažnija i najbitnija. Hrvatska je od Soluna pa do danas prošla transformaciju i naš primjer je model za naše susjede. Njihov europski put je jamstvo i našeg razvoja.

Sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem kaže da je razgovarao samo kratko.

- Činjenica da Srbija pregovara, predstoji joj još puno rada, važno je da se odnosi relaksiraju. Treba biti fer i strog, no moramo otvarati dinamičnu perspektivu ubrzanja kretanja naših susjeda prema EU, a ne usporavanja.

 

Naslovnica Hrvatska