Novosti Hrvatska

gdje je zapelo?

Debakl SDP-ove ofenzive: dok se Grbin žestio u sabornici, slušala su ga samo četvorica kolega, a šef Bernardić se jedva udostojio pojaviti

gdje je zapelo?

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin upitao je u četvrtak vladajuće u Saboru zašto je Martina Dalić dala ostavku budući da tvrde kako je prilikom donošenja zakona "lex Agrokor" sve bilo u redu.

"Slušam od ranog jutra kako je prilikom donošenja lex Agrokora sve bilo u redu, sve bilo ispravno i da ništa nije bilo rađeno protivno zakonu. Ako je sve bilo u redu zašto je gospođa Dalić podnijela ostavku?", upitao je Grbin u stanci koji je zatražio u ime Kluba SDP-a . Smatra ako je "sve bilo u redu" Plenković treba moliti Dalić da se vrati natrag u Vladu jer je tada ostavka bila nepotrebna.

No, dodaje Grbin, siguran je da ništa nije bilo u redu navodeći da je "Grupa Borg" pripremajući zakon stvorila model po kojem će besplatno raditi zakon za državu, a nakon toga naplaćivati se od trgovačkog društva koje će preuzeti.

Grbin ponavlja da je "Plenković sve znao što se događalo prilikom pripreme lex Agrokora i uvođenja izvanredne uprave i sve nakon toga, a nije reagirao i učinio ništa da se to spriječi", nazvavši cijelu situaciji "udruženim zločinačkim pothvatom".

"Kad okupite grupicu koja se nazove Borg, kad ona smišlja o pripremi zakona, implementira taj zakon i nakon toga izvuče milijune - to je udruženi zločinački pothvat kada na čelu te organizacije stoje potpredsjednica Vlade i predsjednik Vlade kojeg nizašto nije briga", ustvrdio je Grbin ponovivši zahtjev SDP-a za ostavkom cijele Vlade.

A gdje su svi?!

No, da je kojim slučajem Peđa Grbin jučer slomio nogu, u Saboru bi SDP-ovci bili prisiljeni priznati kapitulaciju i skinuti svoju točku s dnevnog reda, prijedlog izmjene Zakona o sukobu interesa, piše Jutarnji.

SDP-ova ofenziva na Sabor grlato najavljena pod šifrom 3I, iza koje se krije zahtjev za izmjenu Zakona o sukobu interesa, interpelacija o raspuštanju Sabora i rasprava o Ini, kojom su naumili rušiti Vladu premijera Andreja Plenkovića, počela je - i završila - debaklom.

U trenutku kad je Peđa Grbin započeo izlaganje o tome zašto bi izmjenama Zakona krug dužnosnika trebalo proširiti i na izvanrednog povjerenika u sistemskim društvima, dakle na Antu Ramljaka i Fabrisa Peruška, u sabornici su bila samo četvorica SDP-ovaca: Predrag Matić, Gordan Maras, Arsen Bauk i Željko Jovanović. Ostalim zastupnicima, na čelu s predsjednikom stranke Davorom Bernardićem, nije bilo ni traga. I tako satima.

Bez interesa

Iako su temu o sukobu interesa SDP-ovci izabrali jer se direktno tiče statusa Vladina povjerenika u Agrokoru i lako ju je proširiti na aferu Hotmail koja je uzdrmala državu, nisu uopće bili zainteresirani za raspravu.

Prva dva sata niti se spominjao Agrokor, niti potpredsjednica Vlade Martina Dalić, niti povjerenici. Samo tehnička težina zakona. Tek će kasnije Peđa Grbin zapitati: “Vi meni govorite da premijer nema veze s ovim što se događa i da politika nije imala utjecaj na Agrokor?! Pa lijepo piše u mailovima: ‘premijer moli da sutra dođete u Vladu’… Premijer je znao za Šavorića, znao je za Ramljaka, znao je za svaki korak. Znao je, ali nije poduzimao ništa. Ako je kriva potpredsjednica, kriv je i premijer. I on se od te odgovornosti ne može spasiti”.

Ni u jutarnjim satima nije bilo mnogo truda, premda je saborska oporba sjednicu započela zahtjevima za raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora, prisiljavajući vladajuće na obranu kako Vlada dobro radi i ima podršku javnosti. Prvi je pitanje novih izbora potegnuo šef SDP-a Davor Bernardić, ali i to s pola snage: ponovio je potpuno isti tekst koji je izgovorio dan prije na konferenciji.

Talac jednog čovjeka

“U ponedjeljak je postalo jasno da je Plenković duboko upleten u aferu Agrokor. Trgovalo se povlaštenim informacijama i pogodovalo pojedincima, to je kažnjivo. Ako je Dalić morala otići, onda se s pravom pitamo zašto DORH još ne postupa. Jesu li zatajile institucije države? Hrvatska ne smije biti talac jednog čovjeka.

Političku odgovornost premijera ne očekujem jer je nema, ali se pitam gdje je nestala odgovornost svih vas koji ste glasali za Martinu Dalić na opozivu. U Hrvatskoj je za nas na snazi izvanredno stanje. Zahtijevamo hitno raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora”, izdeklamirao je Bernardić i nestao iz sabornice da se ne vrati.


 

Naslovnica Hrvatska