Novosti Hrvatska

grandiozni filmski projekt

Antun Vrdoljak komentira Vučićev 'Jasenovac' od 20 milijuna eura: Što možete razgovarati s onima koji su izveli agresiju na Hrvatsku na najstrašniji mogući način?

grandiozni filmski projekt

Srbijanska vlada, na inicijativu predsjednika Aleksandra Vučića, osigurala je 20 milijuna eura kojima namjerava financirati "grandiozni filmski projekt" o stradanju Srba, Židova i Roma u "zloglasnom stratištu u NDH", ustaškom logoru Jasenovac.

Za taj posao planiraju angažirati "eminentne predstavnike sedme umjetnosti", uključujući i neka poznata imena iz Hollywooda.

Tu su vijest plasirale početkom tjedna beogradske Večernje novosti, a prenijeli srpski i hrvatski mediji. O istoj je namjeri prije nešto više od godinu dana, lani u travnju, pisao srbijanski Blic, navodeći da je snimanje filma o Jasenovcu zajednička ideja Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji su se dogovorili da se film o Jasenovcu treba snimati u međunarodnoj produkciji i sa svjetski poznatim producentima i glumcima. Već je tada rečeno da je predsjednik Vučić delegirao predstavnika koji o ovome u ime vlade Srbije pregovara s jednim od najpoznatijih producenata današnjice, bez navođenja njegova imena.

Pisalo se također da vlada Srbije neće financirati taj projekt, nego će pružiti svu neophodnu dokumentaciju i logistiku.
Ovaj put Večernje novosti pišu da se, prema riječima njihovih sugovornika "bliskih državnom vrhu", Srbija na ovaj korak odlučila sada jer je "zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji moguće izdvojiti novac za tako zahtjevan posao".

Novosti podsjećaju i da je na ideju o ekranizaciji jasenovačke tragedije prije nekoliko godina došao srpski glumac Tihomir Stanić, koji je za redatelja izabrao Đorđa Kadijevića. Razlog je bio, kaže Kadijević, taj što je po majci Hrvat, po ocu Srbin, a u duši Jugoslaven. Projekt je, prema Kadijevićevim riječima, trebala financirati Republika Srpska, ali je “Stanić morao odustati zbog prijetnji iz Hrvatske”.

Kadijević je Novostima kazao i da su strahote u Jasenovcu bile gore od onih u Auschwitzu, a Novosti pišu kako snimanje filma o Jasenovcu ima i vrijednosne elemente te da se nitko u njihovoj kinematografiji dosad nije "usudio estetski oblikovati jasenovačku tragediju koja nadilazi granice ovog podneblja".

- Uz to, konstantni pokušaji da se razmjeri stradanja umanje ili da se oskvrne uspomena na žrtve (najočitiji primjer postavljanje ploče "Za dom spremni" nadomak logora), iziskuju ovaj civilizacijski napor – stoji u članku Večernjih novosti.

Iako se pojedinosti o tome "grandioznom projektu" zasad ne znaju, kao ni to tko bi od hollywoodskih glumaca mogao glumiti u filmu, nesporno nakon izložbe o Jasenovcu koju je Srbija organizirala u UN-u početkom ove godine ta zemlja istom temom nastavlja "kulturnu ofanzivu" na Hrvatsku. Za komentar ovog projekta i možebitne nove pojedinosti upitali smo i neke srbijanske filmaše, ali odgovore zasad nismo dobili.

Ugledni srpski režiser, autor kultnih filmova "Rane", "Lepa sela lepo gore", "Parada" i drugih, u telefonskom nam je razgovoru kazao da već tri godine ne daje izjave za srpske medije "pa teško da bih komentirao i za hrvatske". Tek je usput dodao kako o ovome nije ništa čuo, ali općenito za sve što radi Aleksandar Vučić "kazat ću ono što bi rekao moj junak Pinki iz 'Rana': 'šiste mi jaja".

Eminentni hrvatski redatelj Antun Vrdoljak kratak je u komentaru najnovijih najava filmskih uradaka iz Srbije o temu jasenovačkog logora:

- Nema tu nikakve umjetnosti, to je politika. Što možete razgovarati s onima koji su u vrijeme mirnog raspada bivšega Istočnog bloka izvršili agresiju na Hrvatsku na najstrašniji mogući način? To su ukopani rovovi – kaže hrvatski redatelj.

- Sve ima svoju namjeru, a nema glumca na svijetu koji za određeni novac ne bi glumio i u takvim filmovima. To će se napraviti kako će se napraviti - kaže Vrdoljak.

Hrvatski redatelj Kristijan Milić, autor "Živih i mrtvih", "Broja 55" i drugih, kaže nam, pak, da nema dovoljno informacija o filmu koji bi financirala Srbija da bi mogao nešto više reći.

- To je osjetljiva tema i ne bi je trebalo raditi a da se sve dobro ne istraži. Međutim, teško mi je unaprijed reći dok ne vidim što će napraviti – kratko je rekao Milić.

Naslovnica Hrvatska