Novosti Hrvatska

ništa od izbora

Politički analitičar Ivan Rimac: Imamo eklatantnu pljačku imovine koja se opravdava nekim drugim dobitima

ništa od izbora

Iako opozicija smatra da odlaskom Martine Dalić nije skinut uteg s Vlade te traže da političku odgovornost snosi i premijer Andrej Plenković, politički analitičari uvjereni su kako do pada Vlade i prijevremenih izbora neće doći.

Ne zato što Plenkoviću odriču političku odgovornost za sve što se događalo u aferi "Hotmail", nego zato što izbori u ovom trenutku ne odgovaraju nikome osim Živom zidu.

- Premijerova politička odgovornost u ovoj aferi je neupitna. Prema objavljenoj korespondenciji znao je što se događa. Bez obzira na to, on će politički održati "glavu iznad vode" jer je očito da se koalicijski partneri boje novih izbora, a i u samom HDZ-u, kako je svojedobno rekao Milijan Brkić, nisu ludi da po drugi put ruše svoju Vladu – kaže Berto Šalaj, profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti.

Šalaj je uvjeren kako će nakon svega Plenković ipak biti dugoročno značajno politički oslabljen. Iako birači kratko pamte, smatra da ovo neće biti jedna od onih afera koje se zaboravljaju od danas do sutra.

- Vjerujem da, što se tiče samog premijera, nema njegovih osobnih koruptivnih aktivnosti u toj aferi, ali to ga ne eskulpira od političke odgovornosti. Njegov politički manevarski prostor ubuduće će biti uvelike sužen. U tankoj većini kvaliteta upravljanja i donošenje odluka bit će umanjena. Možemo zaboraviti na bilo kakve dublje reformske zahvate - ističe naš sugovornik.

Možda bi situacija, kaže, bila nepovoljnija za Plenkovića da na vidiku postoji novi kvalitetan kadar koji bi u ovom trenutku mogao doći na čelo HDZ-a.

- Ali ja ga vidim, kao što ne vidim ni lidera iz opozicije koji bi u ovom trenutku postao premijer – veli Šalaj.

Poznata je izjava Vladimira Šeksa koji je svojedobno premijeru savjetovao da ni po koju cijenu ne smije dopustiti smjenu ministra Zdravka Marića jer ako to dopusti, da je on sljedeći na redu za odstrel.

Mada je Martina Dalić u Vladi bila gromobran koji je privlačio političke munje i tako štitio bokove Andreja Plenkovića od udara, profesor Šalaj kaže kako Šeksov poučak u slučaj Dalić ne drži vodu. Ocjenjuje da bi Plenkoviću danas bilo daleko lakše da je Dalić smijenio puno prije, zajedno s Antom Ramljakom.

- To nije učinio dijelom jer je imao veliko povjerenje u Martinu Dalić, kao i zbog osobne taštine, budući da je upravo on osobno inzistirao da ona bude ministrica. Da je stvar tada presjekao, Plenković bi se danas mogao pravdati da ju je smijenio čim je sve doznao. Ovako je zbog taštine i povjerenja u osobu koja je svojom pozicijom omogućila jednoj skupini ljudi da se enormno obogati doveo i svoju poziciju u pitanje – naglašava Šalaj.

Politički analitičar profesor Ivan Rimac mišljenja je da je odgovornost sad već bivše potpredsjednice Vlade znatno veća od tereta koji se pripisivao ministru financija Zdravku Mariću kad se raspadala koalicija HDZ-a i Mosta.

Ova situacija Rimcu je vrlo bliska onoj koja se događala u vrijeme pretvorbe.

- Imamo eklatantnu pljačku imovine koja se opravdava nekim drugim dobitima, spašavanjem radnih mjesta itd. U vrijeme pretvorbe objašnjenja su bila tipa, eto, imamo državu, pa sad nema veze što je neko nešto ukrao, bio je rat… Sad imamo sličnu situaciju pa kažu nije bilo vremena da sve ide po proceduri, nema veze, spasili smo "Agrokor". To što je dio novca nelegalno otišao nekom u džepove, koga briga – zgraža se Rimac.

Naslovnica Hrvatska