Novosti Hrvatska

premijer o aferi hotmail

Plenković: Martina Dalić imala je ključnu ulogu da se brine o hrvatskom gospodarstvu

premijer o aferi hotmail

S premijerom Andrejem Plenkovićem je o aferi Hotmail i aktualnim političkim temama razgovarala je novinarka Dnevnika Nove TV.

Gospodine premijeru danas je USKOK započeo izvid oko afere Hotmail. Moram Vas pitati na početku, je li Vam možda žao što ste toliko povjerenje poklonili Martini Dalić?

Meni je žao činjenice da imamo problem u jednom procesu i upravljanju jednom krizom u koju smo investirali jako puno energije, jako puno truda, jako puno dobre volje i političkog kredibiliteta i Vlade i mene osobno. I stoga mi je žao da u ovom procesu nije bilo malo više obazrivosti i transparentnosti.

Jer kada gledamo jedno takvo veliko restrukturiranje, najveće u Europi u ovom trenutku, sigurno svi potezi koje je Vlada učinili bili su odgovorni za opću dobrobiti i nije mi drago da bilo kakva sjena ili problem da pokuša prekrit sve ono pozitivno što se učinilo za radna mjesta, za hrvatski financijski sustav za budućnost brojnih dobavljača i partnera Agrokora. A u konačnici za uspješnu turističku sezonu. Sve je to ono što je po mome sudu bitno i što sada biva donekle u medijskoj atmosferi i napadima političkim koje trenutno trpimo, na određeni način u drugom planu.

Zapravo, kapo, nazovimo to tako cijelog procesa je bila ministrica Dalić. Sami ste već drugi ili treći put spomenuli netransparentnost. Tko je izazvao tu netransparentnost?

Ne bih baš koristio ovakve riječi koje ste Vi spomenuli. To se koristi u nekom drugom kontekstu. Predsjednica Vlade i gospodarstva Martina Dalić imala je ključnu ulogu da se brine o hrvatskom gospodarstvu. Kada vam se događa jedna ovakva kriza i to rapidnom brzinom onda moramo djelovati odgovorno, moramo djelovati brzo. Ja sam to već nekoliko puta kazao.

Dakle, od siječnja pa do donošenja Zakona Vlada niti jednim svojim potezom nije generirala paniku na tržištu kapitala. Znate kakav je kapital. Vrlo je plah i brzo bježi. Mi smo stalno govorili, odgovornost za rješavanje. 

Recite mi, osjećate li se Vi prevareni nakon svega? Osjećate li se prevareni nakon svega ovoga što je izašlo u javnosti a s obzirom na prijepisku tzv. grupe Borg?

Pa, jedino što je meni žao, kao čovjeku i političaru pa i kao predsjedniku Vlade koji apsolutno ne da zazire, prezire i bori se protiv bilo kakvih aluzija na koruptivne djelatnosti, a kamo li nešto što bi moglo u konačnici ispadati kao neko pogodovanje, da se dogodilo nešto što nam sada čini problem.

To je ono što je meni izrazito žao i na neki način dovodi me u jednu neugodnu situaciju. S te strane bilo bi najbolje da krize nije bilo, bilo bi najbolje da je kompanija dobila nekakav kredit u tom trenutku. Međutim, istodobno, kad se već to dogodilo, onda smo imali rješenje.

Zakon koji je Ustavni sud proglasio ustavnim, uakon koji će uči na listu pravne stečevine Europske unije, odobr stranih predstavnika je to odlučio ovog tjedna u Briselu. Europski parlament isto tako. Dakle s aspekta mene kao premijera imam najveću krizu od Domovinskog rata. Rješim problem. Zamislite da je bila nacionalizacija. Pa nama bi javni dug porastao sa 78 posto na 91. Da smo imali stihiju stečajeva kako bi to izgledalo. Onda bi svi rekli što ste radili, što spavate.

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE OVDJE

Naslovnica Hrvatska