Novosti Hrvatska

Burno u Saboru

Beljak izvrijeđao HDZ-ovce: To nije stranka nego sekta, više su štete nanijeli Hrvatskoj nego Turci i četnici skupa!; Oporba zatražila nove izbore

Burno u Saboru

Hrvatski sabor danas će raspravljati o prijedlogu 36 oporbenih zastupnika o izmjeni Odluke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor te o SDP-ovu prijedlogu o izmjeni Zakona o sprečavanju sukoba interesa, točkama koje su stavljene na raspravu zahvaljujući novom saborskom Poslovniku i oporbenim inicijativama.

Mostovci su, naime, prikupili potpise i uputili Saboru zahtjev da se provede rasprava o izmjeni Odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor kako bi se omogućilo ponovno pokretanje rasprave o stanju Agrokoru kao i aktuaslnoj aferi 'mejlovi'.

11:20 - Saborska oporba u srijedu je u stankama zatražila raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora, dok su vladajući isticali kako Vlada ima podršku javnosti i odgovorno radi svoj posao.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ponovio je zahtjev za raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora .

"U ponedjeljak je postalo jasno da je predsjednik Vlade, HDZ-a i HNS-a duboko upleten u aferu Agrokor, točnije, u izvlačenje više od 500 milijuna kuna za savjetničke usluge. Plenković je sve znao, to potvrđuje sadržaj mailova. Poručujem da ovaj put neće proći pokušaj kupovanja vremena, banaliziranja, skretanja s teme", kazao je Bernardić, pozivajući zastupnike na odgovornost.

"Hrvatska se nalazi u izvanrednom stanju, Vlada više nema politički legitimitet, građani su izgubili povjerenje u Vladu i institucije države i stoga šaljemo u proceduru zahtjev za raspuštanjem Sabora i raspisivanje izbora", dodao je Bernardić.

Nikola Grmoja (Most) upitao je dokle će u Hrvatskoj biti bitna volja samo jednog čovjeka, ustvrdivši kako će ova Vlada ostati upamćena po "antologijskoj" Plenkovićevoj rečenici: "Sve će biti dobro".

"Ništa nije dobro, Hrvatska i njezini građani suočavaju se s najvećim izazovima u kratkoj povijesti", ustvrdio je Grmoja.
"Mi imamo Vladu koja je zadržala dah u nadi da u javnost neće procuriti još kakva poruka, Vladu koja se boji vlastite smjene i svu energiju ulaže u očuvanje vlastitih fotelja", rekao je Grmoja, usporedivši ponašanje Vlada s "Borgom, kolektivom koji ne misli i ne pita, ne preispituje, a bitna je volja samo jednog čovjeka".

"Dokle tako? Vrijeme je isteklo. Stabilizacija nije uspjela", ustvrdio je Grmoja.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) kazala je kako je Agrokor nastao kao rezultat crony (ortačkog) kapitalizma i da je premijer Plenković umjesto da prekine s tom praksom pretvorio to u najgori oblike te prakse.

"Ono što se vidi iz mailova je da je potpredjednica Vlade cijelo vrijeme govorila neistinu, da se o svakom tko misli drugačije govori ponižavajuće i ismijavaju građani Hrvatske", kazala je Mrak Taritaš dodavši da su mailovi pljuska u lice svim građanima Hrvatske i svima koji odgovorno rade svoj posao i sramota države.

Branko Bačić (HDZ) kazao je da ankete pokazuju što građani misle o HDZ-u i Vladi i da je po anketama HDZ daleko najjači, više nego Most i SDP zajedno.

"Imamo Vladu koja upravlja državom, čije gospodarstvo kontinuirano raste godinu za godinom. Imamo Vladu koja je sredila javne financije, koja je smanjila javni dug, koja je umjesto prodaje Hrvatskih autocesta zadržala u vlasništvu hrvatskih građana. Imamo Vladu koja je znala pronaći i pripremiti zakon, koji je usvojio ovaj Sabor i prihvatio i Ustavni sud", kazao je Bačić.

"Imamo Vladu koja se zna nositi s problemima, a s druge strane imamo oporbu koja zaboravlja da je taj zakon pisala u toj vladi, da je taj zakon izglasala. Šef oporbe na svojoj presici zaziva zatvor bez osude i suda i to odmah. Jel' nam se to nudi kao rješenje za Hrvatsku?", upitao je Bačić.

Milorad Pupovac (SDSS) osvrnuo se na zahtjev oporbe za raspuštanje Sabora. "Ako želite izbore dat ćemo vam izbore, pa da vidimo što ćete napraviti, kakvu ćete Vladu sastaviti i kakve politike voditi i s kim ćete formirati Vladu", kazao je Pupovac.
"Ako na ovome želite bildati mišiće i dokazati da možete voditi Vladu, to je u redu, ali znamo da niste", rekao je Pupovac.

Na izlaganje nezavisnog Željka Glasnovića koji je u govoru spominjao komuniste koje smeta država Hrvatska reagirao je SDP-ov Bojan Glavašević tražeći povredu Poslovnika zbog govora mržnje.

Predsjedavajući Gordan Jandroković kazao je da nije bilo povrede te da je čuo neprihvatljive ocjene i od strane predsjednika SDP-a "Ovo je slobodni govor. Svatko ima pravo iznositi svoje stavove, a građani će procijeniti što je ovdje ispravno i što nije, i molim vas, da se na to naviknete", kazao je Jandroković i dodijelio Glavaševiću opomenu.
Apel SDP-a, Mosta i HSS-a da se rasprava o izmjeni odluke o osnivanju istražnog povjerenstvu za Agrokor pomakne na prijepodne nije prošao.

9:35 - Rasprava u sabornici počela je žestoko, a na tapetu je Afera Hotmail.

Među prvima se za riječ javio predsjednik HSS-a Krešo Beljak koji je poručio kako je evidentno da je premijer Andrej Plenković znao sve i da je on najgore što se dogodilo HDZ-u u proteklih 27 godina.

"Dogodila se najveća pljačka pod pokroviteljstvom i uz znanje najvišeg vrha državnog, odnosno vlade Republike Hrvatske, samog premijera. Dakle, ne može i nikad nije mogao reći da ništa nije znao. Znao je i on je u principu najgore što se HDZ-u dogodilo u proteklih 27 godina, a konkurencija je doista bila velika, da sad ne spominjem imena i ne vraćam se u prošlost. 

Velika je konkurencija bila nadmašiti sve one koje su kroz HDZ Hrvatskoj naštetili više, usudio bih se reći, više nego četnici i Turci kroz cijelu povijest. To ste napravili vi i vaša stranka, koju više neću zvati strankom nego sektom", rekao je Beljak i dodao kako će glasati protiv potpore toj vladi, pa makar on više nikada ne dobio mjesto u saboru.

Anka Mrak Taritaš (Glas) potom se obratila zastupnicima:

- Premijeru kuda mi to idemo, koliko brzo i dokle ćete dovesti ovu zemlju? Agrokorom se bavimo godinu dana jer je t ozbiljna tema i mogu se složiti s tim. No kad dobijete zadatak i krenete ga rješavat, onda tu priliku iskoristite ili upropastite. Premijer je priliku upropastio. Odlučilo se grupi Borg omogućiti novi Agrokor ili nova priča, složiti zakon 'o kojem bi oni mogli raditi.

Pretvorilo se u nešto u što se nije smjelo pretvoriti. Iz mejlova se vidi da je Dalić govorila neistinu, da svatko tko misli drugačije, govori se ponižavajuće o njemu i ismijavaju se građani hrvatske i treća stvar, zamislite tko je ministar da kaže idem sad nešto raditi da se vidi da tu nešto postoji. Ovi mejlovi su pljuska u lice narodu i sramota ove vlade i svih nas koji ovdje sjedimo. i sam to pokušavamo opravdati stabilnosti i reformama.

Naslovnica Hrvatska