Novosti Hrvatska

Prikazan dokumentarni videozapis o zločinima u Maceljskoj šumi 1945.

Udruga za zaštitu prava građana Hrvatski uljudbeni pokret prikazala je danas u prostorijama Zajednice udruga HVIDR-e Grada Zagreba dokumentarni videozapis Frana Živičnjaka o partizanskim zločinima u Maceljskoj šumi u svibnju i lipnju 1945.

U filmu su prikazani lokaliteti, za koje autor na temelju prikupljenih podataka i svjedočanstava, tvrdi da kriju 130 grobnih lokaliteta s oko 12.000 pobijenih vojnika i civila.

Svjedočanstva očevidaca i popisi žrtava u filmu govore o zvjerskim mučenjima i brojnim likvidacijama, a kako je rekao istraživač partizanskih zločina na području Slovenije Dragutin Šafarić, prikazivanjem toga videozapisa u javnosti želi se prekinuti šutnju o Macelju i prikrivanje tog zločina.

Scenarist i narator u filmu domobranski časnik Fran Živičnjak podatke za 87-minutni dokumentarac potajno je prikupljao od 1945., a snimao ga je od 1991. do 1997., kao neposredan očevidac i jedan od rijetkih preživjelih domobrana koji su se u svibnju i lipnju 1945. povlačili prema Sloveniji i Austriji.

U istrazi, prikupljanju podataka i lociranju grobišta pomagao mu je partizanski vodnik i stražar vojne Ozne Mladen Šafranko koji ga je u svibnju 1945. u Krapini spasio od sigurne smrti.

Zajedno s dovršetkom videozapisa, Živičnjak je 1997. napisao i knjigu "U vječni spomen" (na hrvatske vojnike, svećenike, franjevce i sve hrvatske mučenike pobijene u svibnju i lipnju 1945. na prostorima Maceljske šume kod Krapine, u logorima u Mirkovcu, pokraj Sv. Križa Začretje i Oroslavju). Kao kratak povijesni prikaz komunističkog zločina nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i civilima objavila ju je Udruga "Macelj 1945." i dostupna je javnosti.

Međutim, sam Živičnjakov videozapis o partizanskim zločinima kod Macelja, nakon njegove smrti 1998. godine, ostao je poznat samo uskom krugu ljudi.

S nakanom da se prekine šutnja o maceljskom zločinu Hrvatski uljudbeni pokret, kao organizator, na današnju je projekciju tog videozapisa u zagrebačkoj HVIDR-i pozvao i brojne uglednike, od predsjednika države do stranačkih čelnika, međutim nitko se od njih nije odazvao.

(H)

Naslovnica Hrvatska