Novosti Hrvatska

afera mailovi

Plenkoviću nije jasno: Ne znam zašto se napada Dalić, pa ona je za 'lex Agrokor' dobila nagradu za najbolji gospodarski potez!?

afera mailovi

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako mu nisu jasni razmjeri napada novinara na potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić, podsjetivši da je Dalić za "lex Agrokor" dobila nagradu za najbolji gospodarski potez u 2017. godini.

"Važno je da je ostvaren cilj, koji je u kratkom roku spriječio kolaps. Ako treba ispitati neke detalje, ispitat ćemo, ali u supstanci ja tu ne vidim loše namjere niti nečega nezakonitog", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a.
Plenković je pred Banskim dvorima odgovarao na novinarska pitanja o mail prepisci Martine Dalić s vlasnicima i predsjednicima privatnih brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda o pripremi "lex Agrokor", koju je u srijedu objavio portal Index.hr. 

Ponovio je da u toj prepisci ne vidi ništa dramatično, a o mogućim elementima kaznenog djela, kaže, treba pitati DORH.
Istaknuo je da cijeli slučaj treba promatrati u kontekstu hrvatske financijske i gospodarske situacije i krize do koje je došlo zbog nečije tuđe odgovornosti.

"Kolaps koji je prijetio hrvatskoj ekonomije prije 15-ak mjeseci bio je takvih razmjera da ni vi niti ja ne bismo sada o tome razgovarali na ovaj način da nismo poduzeli korake koje jesmo. Meni je jedino bio bitan globalni interes Hrvatske u toj situaciji. Za mene je bio bitan cilj da kompanija radi, ljudi rade, a budućnost gospodarstva je osigurana. Nije došlo do krize mega razmjera", istaknuo je.

Ponovio je da će se sve što treba provjeriti, ali u objavljenoj mail prepisci ne vidi ništa novo. 
Na pitanje zašto pokriva Martinu Dalić odgovorio je protupitanjem - zašto su novinari navalili na  nju, a gospodarstvenici su joj dali nagradu da je "lex Agrokor" bio najbolji potez prošle godine. 

Dodao je kako mu žao što u zakonu nije bilo odredbe da povjerenik ne može zaposliti ni na koji način nekoga tko je poslovno povezan s njim.

"Iskreno mi je žao da tih odredbi nije bilo, a u Saboru je bilo prigode da to kaže i oporba, ali oni su se bavili selfijima o kupusu", rekao je premijer.

Naslovnica Hrvatska