Novosti Hrvatska

'Moja dugina obitelj'

Franjevci prosvjeduju zbog predstavljanja slikovnice o istospolnim obiteljima u Sisku, kažu da ih to vrijeđa

'Moja dugina obitelj'

Prva hrvatska slikovnica o istospolnim obiteljima pod nazivom „Moja dugina obitelj“ bit će danas u 18,30 sati predstavljena u Dječjem odjelu sisačke knjižnice. "Moja dugina obitelj" prva je slikovnica o djeci s istospolnim roditeljima u Hrvatskoj i regiji. 

"Nakon što smo podijelili prvih 500 primjeraka slikovnice, poruke i mailovi zainteresiranih osoba nisu prestali stizati. Javljaju nam se gradske i školske knjižnice, zainteresirani roditelji koji žele sa svojom djecom razgovarati o LGBT temama, te nas i dalje iznenađuju pozitivne reakcije i komentari na našu slikovnicu", kazao je početkom ožujka koordinator udruge Daniel Martinović.

FOTO: Predstavljena prva hrvatska slikovnica o istospolnim obiteljima, svi primjerci odmah razgrabljeni​

Prva slikovnica o istospolnim obiteljima raspametila konzervativce: 'To je političko-ideološka agenda!'

BBC o Hrvatskoj: Ono što se kod njih sada događa Velika Britanija je prošla prije 30 godina

Članovi Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Sisak-Galdovo, međutim, ne dijele oduševljenje slikovnicom. Oni su poslali pismo medijima kojim protestiraju zbog najavljene promocije slikovnice u Sisku.

"Uvažavajući pluralističko društvo u kojem živimo i poštujući različitost koja nas određuje smatramo kako predstavljanju ovoga uratka nije mjesto u Narodnoj knjižnici i čitaonici i to nikako na Dječjem odjelu", između ostalog navode u svom pismu.

Izražavaju i veliko nezadovoljstvo predstavljanja slikovnice: "To vrijeđa naše vjerske osjećaje te je u potpunoj suprotnosti s prirodnim i moralnim svjetonazorom kojega mi živimo".

"Također, izražavamo svoju građansku zabrinutost, u ime pluralističkog društva i različitosti koja postoji što se u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac ne predstavljaju i druga djela, primjerice kršćanskog svjetonazora, upravo u svrhu nepristrane obaviještenosti, obrazovanja i bogaćenja kulturnog života", stoji u pismu kojeg su poslali članovi Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Sisak-Galdovo, uz napomenu da se "ovakvim i sličnim postupcima ugrožava naš identitet".

Naslovnica Hrvatska