Novosti Hrvatska

prazna fotelja

Cvitan više neće biti prvi čovjek DORH-a? Glavnom državnom odvjetniku mandat istječe za desetak dana, ovo su ljudi koji bi ga mogli naslijediti

prazna fotelja

Prvom čovjeku DORH-a 24. travnja istječe mandat, a pitanje je želi li ga vladajuća većina imenovati na dodatne četiri godine mandata, piše Jutarnji list.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan ovoga će tjedna nastupiti u Saboru, gdje će braniti izvješća o radu Državnog odvjetništva za 2015. i 2016. godinu. Na Cvitanu će se “testirati” odredbe novog saborskog Poslovnika za kojima je posegnuo Živi zid.

Predsjednik Kluba njihovih zastupnika Ivan Pernar je u petak, 13. travnja, predao zahtjev koji je potpisalo 30 zastupnika, tražeći da se u roku od sedam dana na dnevni red uvrsti izvješće glavnog državnog odvjetnika o radu Državnog odvjetništva za 2015. godinu.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije imao izbora te je tu točku morao uvrstiti na dnevni red već ovoga tjedna, ali je bio praktičan i dodao joj Cvitanovo izvješće i za 2016. godinu. Riječ je konzumaciji novog stavka u članku 228. saborskog Poslovnika, prema kojem predsjednik Sabora u redoslijed rasprava za idući tjedan mora uvrstiti i osigurati provođenje rasprave za onu točku dnevnog reda koju pisanim zahtjevom zatraži najmanje 30 zastupnika.

Čim je Živi zid predao ovaj zahtjev Jandrokoviću, njegovi su se zastupnici pohvalili na društvenim mrežama da među 30 potpisa nema nijednog zastupnika SDP-a, kao ni HDZ-a. Namjera im je čuti od Cvitana sve o kriminalu u Agrokoru, ali i drugim kriminalnim djelima.

“Slučaj Agrokor”, međutim, nije postojao 2015. i 2016. godine, obuhvaćenim Cvitanovim izvješćima, a istraga je i dalje u tijeku, pa je upitno koliko će im glavni državni odvjetnik toga otkriti.

No, neovisno o tome što će Cvitan reći, ako je suditi prema informacijama koje dolaze iz redova vladajućih političara, Cvitan bi ovoga tjedna u Saboru mogao imati završnu riječ u svojstvu glavnog tužitelja. Naime, 24. travnja mu istječe četverogodišnji mandat, a Vlada koja predlaže glavnog državnog odvjetnika već mjesecima traži novog kandidata. Kao nasljednici se spominju osječki županijski državni odvjetnik Davor Petričević i predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća, ujedno Cvitanov zamjenik, Dražen Jelenić. Konačna odluka, doznajemo, još nije donesena, ali bi trebala biti poznata za nekoliko dana. Ovotjedna saborska rasprava u kojoj će sudjelovati oporba, ali i vladajući, najbolje će pokazati kako kod kojih zastupnika kotiraju Cvitanove dionice.

Slijedi izbor novoga glavnog državnog odvjetnika, koji je već trebao biti pokrenut. Proceduru izbora pokreće Vlada, i to najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata aktualnog. O svojem kandidatu Vlada treba pribaviti mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe, a konačna je odluka na Saboru, piše Jutarnji list.

Naslovnica Hrvatska