Novosti Hrvatska

SJEĆANJE NA ŽRTVE

Židovske organizacije održale odvojenu komemoraciju u Jasenovcu, izraelska ambasadoric poručila: 'ZDS ne bi smjelo biti moguće koristiti ni ponekad'

SJEĆANJE NA ŽRTVE

U spomen-parku Jasenovac kod spomenika 'Cvijet' u nedjelju je održana prva od triju ovogodišnjih komemoracija žrtvama tog logora smrti, koju su organizirali pripadnici židovske zajednice. Sljedeću bi subotu trebala biti održana komemoracija u organizaciji antifašista, a vjerojatno i srpskih predstavnika, dok će u nedjelju 22. travnja biti središnja državna manifestacija.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus istaknuo je da je jako žalostan što se održavaju tri komemoracije, što nema jedinstva, ali da je odgovornost za to na Vladi koja, kako kaže, može vrlo lako ispraviti ili ukloniti glavne razloge što Židovi odvojeno komemoriraju godišnjicu proboja logoraša iz koncentracijskog logora smrti Jasenovac, piše Jutarnji list.

- U državi Ustav mora biti iznad svega, a u Ustavu piše da je pozdrav 'Za dom spremni' neustavan. I tu ne može biti nikakvog ali, kakav je ozakonilo Povjerenstvo za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima, rekao je Kraus.

Dodao je da je u Hrvatskoj na djelu revizija prošlosti i izjednačavanje Jugoslavije i NDH, što je po njemu nedopustivo 'jer je NDH bila zločinačka država čiji su rasni zakoni omogućili gotovo u cijelosti eliminaciju Židova iz Hrvatske, a pobijen je i velik broj Srba, Roma i Hrvata antifašista'.

Inače, na komemoraciji su bili i predstavnici veleposlanstava SAD-a, Njemačke, Kanade, Francuske, Austrije, Srbije i Izraela.

Veleposlanica Izraela Zina Kalay Kleitman rekla je da je tužno što se odvojeno komemorira te je također istaknula da je važno provođenje zakona i Ustava i da kod pozdrava 'Za dom spremni' ne bi smjelo biti mogućnosti da se on smije korisitti ponekad, iako smatra da je to privremeno rješenje.

Naslovnica Hrvatska