Novosti Hrvatska

Poput neke srednjovjekovne priče...

Hrvatska Anno Domini 2018: zameteni, smrznuti, gladni i žedni putnici namjernici spas našli u franjevačkom samostanu

Poput neke srednjovjekovne priče...

Zbog loših vremenskih uvjeta, orkanskog vjetra i snježne vijavice, u četvrtak popodne i navečer Dalmacija je ostala odsječena od unutrašnjosti. Iako je kalendarski počelo proljeće, priroda je pokazala zube.

Svi cestovni pravci, autocesta, državne ceste, magistrala i obilaznice, bili su zatvoreni za sve vrste vozila.

Putnici koji su autobusom Puntamika Linea krenuli put Zadra u 14.30 stigli su u 18 sati do Gračaca i dalje nisu mogli. Vremenski uvjeti nisu dopuštali nastavak putovanja. Snijeg je zabijelio ceste, a brojni kamioni i autobusi, kako su pristizali, slagali su se kao srdele u konzervi na parkiralištu ispred franjevačkog samostana u Gračacu.

Kako se bližila noć, uvjeti su se pogoršavali, a Crveni križ odmah je priskočio u pomoć i organizirao okrepu za putnike u franjevačkom samostanu.

 

– Čuli smo se s našim vozačima i sve je u redu. Osamdesetak naših putnika koji su se uputili iz Zagreba za Zadar prespavali su u ugrijanim autobusima, a u samostanu u Gračacu dobili su hranu i piće. Zadesilo nas je nevrijeme kakvo nitko nije očekivao, ali ne možeš protiv prirode. Ljudski je život najvažniji, a nama kao prijevozniku važno je da su svi putnici dobro i da su zbrinuti. Maloprije sam se čuo s vozačem, koji mi je rekao da će u pratnji policije pokušati nastaviti voziti u Zadar preko Knina – kazao je Vlado Deranja, vlasnik Puntamika Linea.

U razgovoru s franjevačkim samostanom doznali smo da su svi putnici jučer ujutro oko osam sati nastavili s putovanjem.

– Načelnica Gračaca Nataša Turbić i pripadnici Crvenog križa odmah su se u četvrtak popodne aktivirali i priskočili u pomoć. Ispred samostana je bilo sedam autobusa, a kamione nismo stigli ni prebrojiti koliko ih je bilo. Putnici su uglavnom spavali u ugrijanim autobusima. Nama je važno da je sve dobro prošlo i da nitko nije nastradao – rekli su nam iz franjevačkog samostana.

Osim autobusa Puntamika Linea, u Gračacu je ostao i autobus Arriva u vlasništvu Autotransa koji je u 14 sati krenuo iz Zagreba prema Zadru, ali je u 17 sati ostao zarobljen na parkiralištu franjevačkog samostana.

– U autobusu je bilo dvadesetak putnika koji su u njemu proveli noć. Kako bi je lakše prebrodili, u pomoć su im priskočili župnik samostana, koji je putnicima omogućio korištenje sanitarija, načelnica Gračaca, koja je za sve njih osigurala okrepu, a naši vozači su u autobusu održavali toplinu kako bi putnicima bilo što ugodnije – rekla je Marina Pandurević, glasnogovornica riječkog Autotransa, dodajući kako je jučer u devet sati ujutro njihov autobus nastavio putovanje prema Zadru.

HAK je apelirao na sve vozače da, zbog popunjenosti odmorišta na autocesti A1 i loših vremenskih uvjeta, ne kreću na put iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto do smirivanja vremena. Zbog naleta orkanske bure tri su se kamiona prevrnula, dva na istome mjestu u Muškovcima, a jedan u Zatonu Obrovačkom, no, srećom, nije bilo ozlijeđenih, javljaju iz PU zadarske.

Vrijeme se u petak ujutro počelo stabilizirati, tako da je većina putnika uspjela nastaviti svoje putovanje prema Dalmaciji.

 

 

Naslovnica Hrvatska