Novosti Hrvatska

svečanost u bruxellesu

Veliko priznanje za našu europarlamentarku: Biljana Borzan dobitnica EU Oscara!

svečanost u bruxellesu

U svečanoj dvorani Concert Noble u Bruxellesu, večeras je naša najproduktivnija EU parlamentarka dobila veliko priznanje za svoj rad. Naime, Biljana Borzan dobila je tzv. EU Oscara u području ženskih prava i ravnopravnosti spolova. Svečanosti su nazočile stotine uglednih predstavnika Europske komisije, EU parlamenta, NATO-a...

- Kažu da je iza svakog uspješnog muškarca žena, a ja bih rekla da je iza svake uspješne žene njena majka, ili u mom slučaju moj suprug Vladimir, moja majka i moja svekrva. Sretna sam što sam imala cijelu “vojsku” iza sebe, ali mnoge žene nemaju tu mogućnost. Zato želim ovu nagradu posvetiti svim ženama u EU, posebno onima u Hrvatskoj i na Balkanu i njihovoj svakodnevnoj borbi - rekla je Borzan nakon što joj je uručena nagrada. 

- Diljem EU, ženska prava su pod napadom, posebice prava na seksualno i reproduktivno zdravlje. Isto tako, želim istaknuti i važnost ratifikacije Istanbuslke konvencije na razini EU - kazala je Borzan.

Biljana Borzan je jedina hrvatska zastupnica koja se našla u najužem izboru za prestižnu nagradu koja se dodjeljuje najboljim zastupnicima u Europskom parlamentu u određenim kategorijama, a sada je, evo, i dobila EU Oscara i pobijedila dvije itekakve suparnice nominirane u istoj kategoriji - poznatu španjolsku zastupnicu Iratxe García Pérez i njemačku zastupnicom Terry Reintke.

Inače, europski parlament ima 751 zastupnika iz 28 zemalja, a samo je nekolicina nominirana, dok je nagrade dobilo samo njih 18, među njima i naša Borzan.

Koliko je EU Oscar ili 'MEP awards' važan svjedoči to što nam je u Bruxellesu rečeno da su pri nominacijama, kao i izboru pobjednika, radili lobiji raznih zemalja gurajući svoje kandidate.

Biljani su najprije čestitali njeni bliski suradnici i prijatelji, kao i obitelj, a potom su usljedile čestitke kolega zastupnka i utjecajnih članova Europske komisije.

U velebnoj dvorani Concert Noble u središtu belgijske metropole okupile su se stotine uzvanika i novinara iz cijele EU, bilo je tu ministara, zastupnika, članova raznih delegacija, velikih tvrtki iz EU.

Program je bio strogo razrađen, ulazilo se samo na pozovnicu, te se pazilo i na 'dress code'. 

Mep Award ili tzv. EU Oscar se dodjeljuje svake godine u 18 kategorija. U svakoj kategoriji  je nominirano troje zastupnika. Za nominacije budu predložene stotine zastupnika, ali samo rijetki uđu u uži krug. Predlažu ih razne organizacije. 

Naime,  'Parliament Magazine' organizira žiri stručnjaka koji procjenjuje te organizacije i kvalitetu prijedloga za nagradu, i na osnovi njih odabire samo tri kandidata. 

- Nakon što je objavljena kraća lista, dakle samo troje po kategoriji, žiri se opet sastaje i odabire pobjednika u svakoj kategoriji koji se proglasi na svečanoj ceremoniji - objasnili su nam asistenti Biljane Borzan. 

Uspješno brani ženska prava i ravnopravnost spolova

„Zastupnica Borzan snažno i uspješno brani ženska prava i ravnopravnost spolova u Hrvatskoj, jugoistočnoj Europi i na razini EU. Kao liječnica, stručna je i neumorna zagovarateljica prava na seksualno i reproduktivno zdravlje žena“, stalo je u nominaciji 'Parliament Magazinea'.

Odluku o plasmanu donio je žiri Parliament Magazinea, a Borzan je nominiralo čak 29 organizacija za ženska prava i rodnu ravnopravnost, prvenstveno iz Hrvatske, ali iz susjednih zemalja, te europskih organizacija.

 

Naslovnica Hrvatska