Novosti Hrvatska

Dan mladosti u Kumrovcu: kolo ekstaze za voljenog maršala (FOTOGALERIJA)

Dan mladosti
Dan mladosti
Dan mladosti
Dan mladosti
Dan mladosti
Dan mladosti
Dan mladosti
Dan mladosti
Dan mladosti
Dan mladosti
Dan mladosti
Dan mladosti
Dan mladosti

Titovo rodno mjesto Kumrovec pohodilo je u subotu na tisuće njegovih obožavatelja iz gotovo svih dijelova bivše Jugoslavije, a nad mnoštvom ispred pozornice, na kojoj su se redali govori, pjesme i ples, dominirali su divovski portreti maršala čija je 117. godišnjica rođenja bila povodom proslave Dana mladosti.

Dvojezične hrvatsko-talijanske natpise na golemim transparentima “Tito je u našem srcu” i “Tito je živio, živi i živjet će” donijeli su istarski Talijani iz Umaga i Poreča. Ma che belle! – povikao je ozarena lica jedan od njih ugledavši lijepe stasite djevojke iz Bosne koje su u orijentalnim nošnjama kročile prema pozornici.

Prije njih nazočne je bacilo u trans “Romsko srce”, kulturno umjetničko društvo čije su mlade djevojke golih trbuha izvele zanosni čoček.

Tito je u nama, socijalizam ne umire - vijorila se poruka s plakata “hodočasnika” iz Umaga, a ovacijama je pozdravljen član Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije, SDP-ovac Željko Kolar, kada se razdraganoj masi obratio s “drugarice i drugovi”.

Na brojnim štandovima moglo se kupiti sve i svašta: knjige o Titu, socijalizmu i Jugoslaviji, boce s etiketom “Titovo vino”, biste, bedževe i privjeske s Titovim likom.

Osim Bošnjaka, Srba, Slovenaca, Kumrovec su na Titov rođendan pohodili i brojni europski turisti, što jasno govori da je ova općina od Tita napravila vrlo uspješan kulturni i turistički brand.

'Socijalizam ne umire’

Titu su odali počast predstavnici gotovo svih naroda bivše Jugoslavije. Alen Budaj, Židov iz Margelova instituta, kazao je da su njegovi sunarodnjaci, koje je nacistički i ustaški režim s rasnim zakonima htio potpuno istrijebiti, jedini spas našli u zaštiti Titovih partizana.

U Titovoj armiji među generalima je bilo čak 14 Židova, naglasio je Budaj zaradivši burni pljesak tvrdnjom da “Hrvatska mora ostati antifašistička, jer samo je takvu želimo i mi i Europa”.

Predsjednik Saveza društava “Josip Broz Tito” Hrvatske, Tomislav Badovinac, poručio je Andriji Hebrangu da ne ignorira zločine poput onih u Jasenovcu. Na spomen Hebrangova imena, krenuli su povici negodovanja i zvižduci.

- Kompletna državna vlast u Hrvatskoj, osim Mesića, samo deklarativno podržava antifašizam, dok šutke prelazi preko djelovanja brojnih udruga s proustaškim ciljevima kao i skandiranja rasizmu i povicima “ubij Srbina” na hrvatskim stadionima - kazao je Badovinac optuživši Sabor i Crkvu koja je “moralno inspirirala komemoraciju u Bleiburgu”.

Od prvoga dana do danas, ljudi koji tamo slobodno šeću u ustaškim odorama, jasno pokazuju o čijoj je tu komemoraciji riječ - ustvrdio je Badovinac.

Na skupu se nekoliko puta moglo čuti kako je prvi predsjednik Hrvatske bio pjesnik Vladimir Nazor, što je bila očita aluzija na Franju Tuđmana kojega Titovi obožavatelji, očito, ne smatraju svojim prvim šefom države.

Prije 65 godina održano je treće zasjedanje ZAVNOH-a u Topuskom, kada je ustanovljena Federalna država Hrvatska s Nazorom na čelu - čulo se s pozornice, uz opće odobravanje nazočnih.

Mladi Slovenci iz rodnoga sela Titove majke, poštovaoci lika i djela bivšeg jugopredsjednika, odali su mu počast ne samo glazbenom točkom, nego i tako što su pješice stigli u Kumrovec. Trebalo im je tri sata da po vrućini prevale petnaest kilometara, a tako će se i vratiti, kazali su veseli Slovenci.

Zabava uz rijeke piva i vina, roštilj i rock koncerte protegla se do dugo u noć.

šenol selimović

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 8FirstPrevious[1]2345678Last