Novosti Hrvatska

snimka iz 1992.

Evo što je Franjo Tuđman govorio o HOS-u i ustaškim simbolima

snimka iz 1992.

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima donijelo je preporuke o sankcioniranju simbola totalitarnih režima, ali i iznimku da se pozdrav "Za dom spremni", koji je suprotan Ustavu, može koristiti u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje. 

Ovakva njihova odluka potakla je nove rasprave u društvu i val nezadovoljstva s obje strane, i onih koji traže potpuno zabranu, ali i onih koji se tome protive.

Plenković oduševljen preporukama Vijeća, ministri suzdržani, a Hasanbegović se narugao 'kompilaciji mišljenja'

Predsjednik HDZ-a zadovoljan je ovakvom preporukom, a što je o HOS-u i ustaškim simbolima mislio osnivač stranke i prvi predsjednik Hrvatske vidljivo je iz isječka emisije Romana Bolkovića snimljene 1992. godine.

Nakon što je gledatelj Franji Tuđmanu postavio pitanje “zašto zanemarujete borce HOS-a”, Tuđman mu odgovara da ih ne zanemaruje.

“Ja znam da je među tim mladićima bilo i hrvatskih fanatika, hrvatskih ljudi koji su imali hrvatske ideale, ali začuđujuće je da nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata. Što bi bilo od Njemačke da se nastavila na crnokošuljaškim i smeđekošuljaškim tradicijama?

To je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske. To je nešto što svijet ne može prihvatiti. Današnji svijet se gradi na načelima one antifašističke koalicije. Traži se demokratski poredak iz mnogih razloga”, rekao je Tuđman.

 

Naslovnica Hrvatska