Novosti Hrvatska

ozbiljno upozorenje

Oglašen crveni meteoalarm za cijelu Hrvatsku, neka područja su već 'u crveno': 'Vrijeme je vrlo opasno za zdravlje i živote ljudi, obalnu infrastrukturu i sudjelovanje u prometu'

ozbiljno upozorenje

Da nam dolazi val sibirske hladnoće meteorolozi nas upozoravaju već danima, a u srijedu se oglasio i meteoalarm. Upozorava nas da pristiže ekstremno, potencijalno opasno vrijeme. Najviši, crveni stupanj upozorenja izdan je za Kvarner, Primorje i Velebitski kanal, a za sjevernu Dalmaciju, Zagreb, Gospić i dio Istre oglašen je narančasti. 

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Savjetujemo javnost da se izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti, pa ako putujete, pratite informacije o prometu", navodi se u upozorenju Meteoalarma.

Za kontinentalne dijelove upozorenje je izdano zbog jkih snježnih padalina, koje bi mogle doseći i do 40 cm, te zbog guste magle. Dalmaciju i Istru čeka jak vjetar, i do 100 km/h,  s najjačim udarima vjetra od 65 do čak 150 km/h, pa se upozoravaju pomorci da ne izlaze na more. Vrlo je vjerojatno, savjetuju se putnici, da trajekti neće voziti.

- Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegava putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja - upozoravaju meteorolozi.

IstraMet piše kako ni posljednji izlazi prognostičkih modela nisu ublažili prognoze te kako prema svemu sudeći tijekom nedjelje stiže iznimna hladnoća direktno iz srca Sibira, pa snijeg neće biti rijetkost niti na Jadranu.

- Idućih nekoliko dana obilježit će bura, umjerena i jaka, na poznatim lokalitetima s olujnim udarima. Bura će doprinositi osjećaju hladnijeg vremena, iako će se vrijednosti temperature kretati oko prosjeka - piše Istramet.

- Ipak, glavno obilježje vremena bit će vjetar, odnosno bura. Kratkotrajni predah od meteoroloških uzbuđenja očekujemo u subotu - ističu i napominju kako se potom iznad našeg dijela kontinenta ili malo sjevernije očekuje glavnina hladnog zraka.

U Zagrebu će tako početkom idućeg tjedna temperature pasti i na -16°C, a u mnogim gradovima u unutrašnjosti najavljeno je do -19°C, a na Jadranu do -7°C.

HAC poziva vozače na poseban oprez

Hrvatske autoceste (HAC) pozvale su u utorak vozače na poseban oprez s obzirom na prognozu obilnog snijega, ledene kiše i olujnih udara vjetra u cijeloj zemlji, posebno u Gorskom kotaru i Lici.

Ekipe zimske službe HAC-a spremne su za zimske uvjete na autocestama, no vozači moraju biti svjesni zakonske obveze o korištenju zimske opreme te da cesta ne može biti "crna" dok snijeg pada,  jer to ne može osigurati niti jedna zimska služba.

Vozačima se preporučuje da ne pretječu ralice na autocestama, da brzinu vožnje prilagode trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti, te da svakako, prije polaska na put, provjere stanje na cestama, priopćeno je iz HAC-a.

Prema prognozi DHMZ-a tijekom cijelog tjedna očekuje se obilniji snijeg u svim dijelovima zemlje, a u gorskim i podvelebitskim dionicama mogućnost jakih do olujnih udara vjetra.

Iz HAC-a podsjećaju da je za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe osigurati prohodnost, što u situacijama obilnijih snježnih padalina podrazumijeva i do 10 centimetara snijega na kolniku.

To svakako ne znači da se snijeg ne uklanja, već se po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara novi snježni pokrivač, koji se čisti odmah u sljedećem ciklusu.

Riskantno pretjecanje ralica

Vozači često negoduju da nisu vidjeli ralice na cesti, međutim kada bi ralica bila vidljiva svakom vozaču tada bi prometovanje autocestom bilo nemoguće i nastao bi kolaps, ističe HAC.

Često se događa da pojedini vozači pretječu ralice, a nisu ni svjesni koliko je takav poduhvat riskantan i opasan. Često vozači podcjenjuju vremenske uvjete i odlaze na put nespremni.

Vožnja u zimskim uvjetima zahtijeva stanovitu vještinu i iskustvo, ali uz prikladnu zimsku opremu većina problema i zastoja bila bi kudikamo manja, poručuje HAC.

Jedno vozilo bez zimske opreme na autocesti ugrožava i značajno usporava promet i djelovanje zimske službe, pa HAC još jednom podsjeća da je na zimskim dionicama autocesta obvezna zimska oprema.

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, a naročito u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, sve informacije redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranici Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) - Stanje na autocestama.

Korisnike se moli da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS), a sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111.

Naslovnica Hrvatska