Novosti Hrvatska

susret popraćen prosvjedom

Vučić na Pantovčak stigao s gomilom dokumenata; Predsjednica: U mnogim stvarima nismo se složili; Vučić: Ljudi u Hrvatskoj moraju znati da nisam četnik

susret popraćen prosvjedom

13:05 - Kolinda Grabar Kitarović obratila se okupljenim novinarima

  - Pozdravljam predsjednika Republike Srbija Vučića i želim mu dobrodošlicu. Ovaj posjet pripremali smo mjesecima. Željela sam da se posjet održi u malo drugačijim okolnostima, ali sam u situaciji eskalacije tenzija odlučila da ga pozovem u Zagreb ranije. Između naših dviju država postoji taj bremeniti teret povijesti, ali mi moramo rješavati probleme između dvije države i dva naroda.

Neću puno govoriti u uvodu, jer bi željela vrijeme prepustiti svojemu gostu. Otvorili smo mnoga pitanja, uključujući otvorena. U mnogim stvarima nismo se složili, ali u nekim smo se približili i bitno je da smo se dogovorili da ćemo nastaviti razgovarati.

Važno je da smo se dogovorili oko nekoliko pitanja, posebno oko pitanja nestalih osoba za koje želimo da se riješi čim prije. Ohrabruje me ta odgovornost koju smo pokazali, ali i volja predsjednika Vučića da izravno razgovara s predstavnicima udruga, što ću i ja napraviti, kako s hrvatskim tako i srpskim udrugama.

Razgovarali smo i o pitanjima manjina te ćemo nastaviti unaprjeđivati položaj manjina kako u Hrvatskoj tako i Srbiji.

Htjela bih nešto reći o Subotičkoj deklaraciji. Izražava se pitanje koliko je bila dobra i korisna. Ja smatram da je svaki korak naprijed dobar i dobrodošao i zahvalila bih predsjedniku Vučiću na svim potezima koji su poboljšali položaj Hrvata u Vojvodini i cijeloj Srbiji.

Razgovarali smo i o pravosudnim pitanjima te ćemo kroz rad međudržavnih komisija i odgovarajućih tijela nastaviti raditi na svim pravosudnim pitanjima koja opterećuju dvije države. Što se tiče pitanja granice naša je preporuka da dvije vlade u narednih dvije godine nastave pregovarati o graničnim pitanjima pa tek nakon toga, ako bude potrebno, idemo pred međunarodna tijela.

Također bih željela reći da smo razgovarali i obnovi pruge između Zagreba i Beograda.

Posilje Grabar-Kitarović, govorio je Vučić.

 - Poštovana predsjednice, zahvaljujem se na pozivu. Znam da Vam nije bilo lako zbog atmosfere u Zagrebu i čestitam Vam na hrabrosti. Srbija i Hrvatska morat će u budućnosti imati bolje odnose, kao danas Norveška i Švedska. Morat ćemo razmišljati hoće li riječ jedne strane povrijediti onu drugu.

Razgovarali smo i o granici, gdje se Hrvatska poziva na katastarske planove, a Srbija na zakone. Mi smatramo da su zakoni jači i ako u dvije godine ne riješimo granična pitanja ići ćemo na međunarodnu arbitražu čiju će odluku prihvatiti obje države.

Razgovarali smo i op pitanju nestalih osoba. Nastojat ćemo u arhivama i na svakom drugom mjestu pronaći podatke koji će pomoći da se ta pitanja riješe. Razgovarali smo i o pitanjima manjina i zahvalan sam gospodinu Žigmanovu što je predsjednici Grabar-Kitarović ukazao na rješavanje nekih pitanja - rekao je Vučić pa počeo nabrajati što je sve napravio za hrvatsku manjinu.

 - Kupujemo tamo i za hrvatsku nacionalnu manjinu kuću bana Jelačića, iako je neki domaći čovjek tamo odlučio podići cijenu - rekao je Vučić.

 - Vjerujem da će i poslije ovog sastanka na dnevni red doći i poboljšanje prava i položaja srpskog naroda u Hrvatskoj. Također smatram da možemo povećati i ekonomsku suradnju  i trgovinsku razmjenu dvije države koja je već sad dobra.

Također, što se tiče infrastrukture mi smo zainteresirani za prugu prema Zagrebu za koju smatramo da je od ključnog značaja za povezivanje Hrvatske i Srbije, ali i Srbije sa Središnjom Europom. Mi ćemo u Srbiji nastojati promijeniti atmosferu prema Hrvatskoj i nastojat ću zajedno s premijerkom Brnabić utjecati na sve srpske dužnosnike da ne potpiruju tenzije između dvije države. Naravno, u Srbiji bi se reklo da to ni nitko s hrvatske strane nije radio, dok bi hrvatska strana vjerojatno rekla isto za srpsku.

13:00 - Prije početka pressice na Pantovčaku je izložena hrpa dokumenata koju su donijeli srpski predstavnici. Očekuje se da Vučić objasni o čemu se to radi...

12:45 - Nakon što su razgovarali u četiri oka, Grabar Kitarović i Vučiću pridružila su seizaslanstva u kojima je nekoliko ministara, koordinatora za otvorena pitanja kao i predstavnici manjina i udruga nestalih u ratu.

12:30 - Iako je bilo predviđeno da će razgovor Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića u četiri oka trajati sat vremena, produžio se za 25 minuta. Predsjednici su razgovarali o svim temama koje su bile najavljene, a iz izvora bliskih Pantovčaku saznaje se da ni 'iznenađenja' nisu isključena. 

12:00 - Prosvjednici polako napuštaju Kamenita vrata, izgleda da neće dočekati Vučića.

11:32 - Prosvjednici pred Kamenitim vratima pjevaju "Zovi samo, zovi" i skandiraju "U boj, u boj". Dvadesetak interventih policajaca blokiralo im je put prema Trgu Svetog Marka. 

11:20 - Prosvjednici su s Trga bana Jelačića prema Kamenitim vratima.

11:03 - Vučić stigao u Hrvatsku

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stigao je u ponedjeljak ujutro u Hrvatsku, u dugoočekivani posjet koji bi trebao relaksirati napete odnose dviju država i potaknuti rješavanje brojnih otvorenih pitanja iz vremena rata i raspada zajedničke države 1990-tih.

Svečani doček šefu srbijanske države priredila je u svome uredu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja ga je prošli mjesec pozvala u posjet.

Dvoje dužnosnika na Pantovčaku razgovaraju u četiri oka, a kasnije će im se priključiti izaslanstva u kojima je nekoliko ministara, koordinatora za otvorena pitanja kao i predstavnici manjina i udruga nestalih u ratu.

Grabar-Kitarović i Vučić razgovarat će o otkrivanju sudbine 1945 nestalih osoba, povratu kulturnog blaga opljačkanog u Hrvatskoj za vrijeme rata, suradnji u progonu osumnjičenih ratnih zločinaca, položaju manjina i neriješenoj granici, najavio je predsjedničin ured.

Nakon izjava za novinare oko 12,30 sati, Vučić odlazi na Markov trg na odvojene sastanke s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Plenković je prošli tjedan najavio da s Vučićem želi razgovarati o ratnoj odšteti, a Vučić mu je uoći puta odgovorio da će dobiti "odgovoran i ozbiljan odgovor".

10:54 - Božidar Alić se malo zanio tijekom svojeg govora te je zastavu hotela Dubrovnik, s motivima zastave Dubrovačke republike, koja stoji uz zastavu Republike Hrvatske i zastavu EU, proglasio srpskom zastavom.

10:50 - Prosvjednici su pustili Vučićev govor iz Gline, ali on se baš i nije najbolje čuo, javlja nam naš novinar. Stigle su i prve fotografije s prosvjeda.

10:20 - Prosvjednici pokušavaju pustiti Vučićev govor iz Gline 1995. godine, ali imaju problema s tehnikom. Preko razglasa viču parole protiv Vučića, ali nisu poštedjeli ni hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja ih je, kako kažu, 'neugodno iznenadila'.

Na skupu su i hrvatski saborski zastupnici Josip Đakić i Miro Bulj.

Na Jelačićevu trgu počeo prosvjed udovica i branitelja protiv Vučićeva posjeta

Nekoliko stotina udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, branitelja i članova HVIDRA-e počelo je u ponedjeljak na Trgu bana Josipa Jelačića prosvjed protiv dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb.

Prosvjed je počeo u 10 sati pod velikim transparentom "Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj i platiti ratnu odštetu".

Umirovljeni general Željko Sačić, jedan od organizatora prosvjeda, izvijestio je nazočne da je njihov prosvjedni skup na Trgu sv. Marka zabranjen, iako su policiji uredno najavili skup.

Najavio je da će prosvjednici nakon skupa otići do Kamenitih vrata, do kuda mogu, kako bi se čuo i njihov glas. 

Nakon intoniranja hrvatske himne prosvjednici su povicima "Izdaja, izdaja" izrazili svoje nezadovoljstvo policijskim postupkom.

Na prosvjedu se nose hrvatske zastave, zastave HOS-a i HSP-a, te županijskih Udruga branitelja.

Predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Rozalija Bartolić rekla je u petak na konferenciji za novinare da će prosvjedom "Istinom u budućnost" udovice i branitelji iskazati nezadovoljstvo Vučićevim posjetom jer smatraju da Hrvatska u Vučiću nema iskrenog i odgovornog sugovornika za rješavanje brojnih problema između dviju zemalja.

Trg sv. Marka je pod jakom policijskom blokadom.

Zbog sigurnosne prosudbe policija "privremeno ograničila" pristup Markovu trgu

Policija je u ponedjeljak izvijestila da je uoči dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb "temeljem sigurnosne prosudbe vezane za provođenja posebnih mjera sigurnosti, odnosno osiguranja štićenih osoba i objekata" privremeno ograničila pristup Markovu trgu.

"S obzirom da se ova odluka odnosi i na sudionike najavljenog javnog okupljanja za današnji dan na Markovom trgu želimo jasno razgraničiti da se ne radi o zabrani javnog okupljanja kako je to definirano Zakonom o javnom okupljanju", priopćila je zagrebačka policija.

Prosvjed zbog Vučićeva dolaska na Trgu sv. Marka najavila je Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. No, uoči prosvjeda policijska vozila su zapriječila pristup Gornjem gradu Radićevom ulicom pa je prosvjed nastavljen na Trgu bana Jelačića.

Odluka o zabrani pristupa Markovu trgu donesena je na temelju Zakona o policijskim poslovima i ovlastima koji propisuje da se radi osiguranja štićenih osoba može "privremeno ograničiti pristup ili kretanje u određenom prostoru".

10:11 - Prosvjed zbog dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića neće se održati na Trgu sv. Marka, kako su organizatori htjeli i najavili, jer je policija zabranila pristup prosvjednicima na Gornji grad, nego će biti na Trgu bana Jelačića.

Uoči prosvjeda, koji se održava u organizaciji Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i najavljen je za 10 sati, policijska vozila su zapriječila pristup Gornjem gradu Radićevom ulicom.
 
Na Trgu se skupljaju sudionici skupa, članice Udruge i branitelji i izražavaju nezadovoljstvo zbog zabrane, a organizatori postavljaju binu i razglas.

Skup osiguravaju jake policijske snage, interventna policija i posebno vozilo Ministarstva unutarnjih poslova opremljeno kamerama za praćenje ovakvih događaja, koje stoji na ulazu u Radićevu ulicu.

No, kako Jutarnji doznaje s terena, dio prosvjednika je najavio da neće odustati od lokacije Markova trga, već da će se u jednom trenutku prema tamo zaputiti.

Prosvjed organizira Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Naslovnica Hrvatska