Novosti Hrvatska

POLICIJA PRIPRAVNA

Rastu tenzije: veterani, logoraši i udovice branitelja najavili veliki prosvjed uoči Kolindinog sastanka sa Vučićem; 'Radi se o notornom četniku...'

POLICIJA PRIPRAVNA

Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u ponedjeljak će na Pantovčaku dočekati predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, uz vojne počasti, intoniranje himni i smotru počasne straže.

Uoči Vučićeva dolaska ne prestaju rasti tenzije, a srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin i jučer je poručio kako se Vučić nema zašto ispričavati. Kazao je kako Vučić nije nikome postavljao uvjete oko posjeta, te da stoga nema ni jednog razloga da onda njemu netko nešto uvjetuje.

– Prošla su vremena ispričavanja. Nemamo se zašto ispričavati. Isprike trebaju dati drugi – poručio je u petak Vulin, ironično dodavši da će mu biti drago ako je pogriješio govoreći da će Vučića dočekati ustaše.

– Bilo bi mi drago kad bih na tim prosvjedima vidio transparente "Sramimo se zbog NDH" ili "Oprostite za Jasenovac" ili "Mi nismo ustaše" – kazao je Vulin.

Udruga udovica hrvatskih branitelja je u organizaciji prosvjeda dobila potporu veterana i Hvidre, a najavljuju kako će na Markovu trgu u ponedjeljak pustiti Vučićev govor iz Gline 1995. godine, te da će još jednom upozoriti da se "radi o notornom četničkom zločincu, koji ni danas, u umivenoj formi, ne odustaje od velikosrpskih ideja".

Protiv Vučićeva dolaska oglasili su se i veterani 4. gardijske brigade.

"Moramo se danas pitati kako ćemo vjerovati u državnu politiku koja rasprostire crveni nacionalni tepih pod noge otvorenome neprijatelju, državi i čovjeku koji nikada nije pristao ni prihvatio ravnopravnu bitku, koji je čak i u toj bici bio samo huškač, koji je svoj narod i ljude poticao na zlo i sijao smrt i svome narodu i nama", među ostalim navode u priopćenju članovi Udruge veterana 4. gardijske brigade.

Božinović jamči sigurnost

Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, podsjeća da su prije deset godina logoraši podnijeli kolektivnu tužbu Srbiji za naknadu štete, ali da je Srbija odbila sve njihove zahtjeve.

– Oni ne žele priznati da smo mi bili odvedeni u Srbiju i da smo ondje boravili devet mjeseci. Nama bi bilo najvažnije kada bi predsjednik Srbije donio karte u kojima je JNA ucrtala gdje je koja masovna grobnica, tako da riješimo pitanje nestalih – napominje Rehak.

Iako su tenzije povećane, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović uvjerava da, što se tiče sigurnosnog aspekta, i gosti i javnost mogu biti mirni jer hrvatske institucije imaju veliko iskustvo u organizaciji međunarodnih skupova i dočeka stranih državnika.

Naslovnica Hrvatska