Novosti Hrvatska

ZASTRAŠUJUĆI PODACI

Biljana Borzan otvoreno za 'Slobodnu': Nasilje nad ženana u Hrvatskoj je poraslo 200 posto, dok nam prava kroje konzervativne udruge i Crkva

ZASTRAŠUJUĆI PODACI

Statistike pokazuju da su žene bolje obrazovane od muškaraca. Žene su, također, mudrije u poslovanju. Unatoč tome, na direktorskim pozicijama tek je pet posto žena

Biljanu Borzan domaća javnost uglavnom percipira kao zagovarateljicu prava potrošača, odnosno jednakosti građana u istočnim i zapadnim članicama EU-a. Ova je europarlamentarka pohvale u Hrvatskoj pobrala lani, kad je okončala veliku akciju ispitivanja kvalitete naizgled istih proizvoda i dokazala kako nas veliki proizvođači, ipak, diskriminiraju.

U najuži izbor za prestižnu nagradu MEP Award, popularno zvanu "EU Oscar", koja se dodjeljuje najboljim zastupnicima u EP-u, Borzan se, kako je objavljeno u srijedu, plasirala radi zasluga ostvarenih na drugom području njezina interesa i djelovanja - segmentu ženskih prava i ravnopravnosti spolova. Odluku o plasmanu donio je žiri Parliament Magazinea, a Borzan je nominiralo čak 29 organizacija iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja, te ostatka Europe. Ova je liječnica, specijalistica medicine rada i sporta iz Osijeka, jedina hrvatska zastupnica koja je ušla u top tri kandidata za "EU Oscar" u spomenutoj kategoriji. To je bio i povod za kratak razgovor s njom.

- Pretprošle godine izjavili ste kako će se plaće muškaraca i žena u EU-u izjednačiti 2084. godine, nastavi li se ovim tempom raditi na ravnopravnosti spolova. Hoće li se obistiniti ovaj crni scenarij ili se što u međuvremenu promijenilo?

- Na žalost, ne puno. Jaz u plaćama na razini EU-a je 16,4 posto, a u Hrvatskoj se kreće oko 10 posto. Taj problem povlači i niz drugih elemenata poput činjenice da žene i dalje često rade u slabije plaćenim sektorima, dobivaju manje promaknuća i slabije su zastupljene na vodećim položajima. Neke države članice pokazale su da se problem može riješiti i na nacionalnoj razini. Švedska je prošle godine zakonski zabranila razliku u plaći za jednak rad, a Španjolska je uvela mehanizme evaluacije plaća i opisa posla kako bi kontrolirala plaće. Hrvatska Vlada bi se mogla ugledati u takve primjere.

Pravo na izbor

- Kako je uopće moguće da žene rade besplatno 59 dana u godini? Tako, naime, ispada kad se usporede njihove plaće s plaćama muškaraca.

- Apsolutno nema nikakve logike. Statistike pokazuju da su žene bolje obrazovane od muškaraca. Žene su, također, mudrije u poslovanju. Primjerice, poduzetnice su puno uspješnije prebrodile ekonomsku krizu od muških kolega. Unatoč tome, na direktorskim pozicijama tek je pet posto žena.

- Zagovarateljica ste seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena, među ostalim i prava na pobačaj. Čak i u Europskom parlamentu je 2015. godine tijesno “prošlo” spomenuto pravo, a u Hrvatskoj je javnost oko ovog pitanja i dalje izrazito podijeljena...

- Zabrana pobačaja neće smanjiti broj pobačaja. Neprestano to ponavljam. U Poljskoj je pobačaj gotovo u potpunosti zabranjen, a opet, procjenjuje se da se tamo godišnje izvede 80 do 120 tisuća pobačaja. Dakle, jedino što se može postići zabranom jest da žene odlaze preko granice ili nekim šarlatanima koji svojim nestručnim metodama mogu dovesti do tragičnih posljedica. Vrlo budno pratim proces donošenja novog zakona o pobačaju u Hrvatskoj. Većina u Europskom parlamentu je za pravo na izbor, kao i u Odboru za ravnopravnost spolova. Redovito ih informiram o zbivanjima u Hrvatskoj, jer se bojim, kako je krenulo, da prijedlog novog zakona ne bi bio restriktivniji i tada će biti potrebna hitna reakcija i pritisak iz EU-a. Zalažem se da se novim zakonom regulira i spolni odgoj u školama te pravo na priziv savjesti koje postaje problem u dijelu država Europske unije. Uvijek sam apelirala na kolege koji se opredjeljuju za ginekologiju da razmisle, ako imaju prigovor savjesti, je li to prava specijalizacija za njih. Na žalost, sve češće se događa da bolnice diljem EU-a nemaju ni jednog liječnika koji bi izvodio taj postupak.

Ispitivanje učenika

- Kolege u EP-u lani ste upoznali s prijedlogom našeg Obiteljskog zakona koji, kako ste naveli, “guraju” Katolička crkva i njoj bliske udruge. U kojoj mjeri konzervativna struja danas “kroji” prava žena u Hrvatskoj?

- U zastrašujućoj mjeri. Tužno je što takve udruge imaju snažne organizacije, potpomognute kojekakvim državnim i crkvenim sredstvima, što otežava borbu protiv neistina koje plasiraju. Pa ministrica Nada Murganić, koja bi trebala biti najosjetljivija na socijalna pitanja, kaže da je nasilje normalno u braku. Je li to poruka kojom trebamo odgajati našu djecu? Istraživanje koje je proveo CESI (Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje op.a.) pokazuje da čak 46 posto ispitanih učenika u Hrvatskoj vjeruje da se ženu može udariti ako ona pokazuje više pažnje prijateljicama nego partneru, 45 posto smatra da se ženu može udariti ako ne sluša, a gotovo 45 posto ako žena ne vodi brigu o svom partneru na način na koji bi trebala. Ministrica konstantno pokazuje kako nasilje treba tolerirati, što je apsolutno najgora poruka koja se može poslati.

- Velike kontroverze i proteste izaziva kod nas i Istanbulska konvencija čiju ratifikaciju zagovarate. Zašto vaši neistomišljenici zaziru od njezine primjene? Je li točno da je i Kukuriku vlada imala priliku ratificirati spomenutu konvenciju, pa to nije napravila?

- Jako mi je žao što je nismo ratificirali kad smo imali priliku. Premijer Andrej Plenković obvezao se da će je ratificirati do kraja 2017. godine, ali ništa od toga. U Hrvatskoj je nasilje nad ženama u porastu od gotovo 200 posto, 300 žena je ubijeno u zadnjih deset godina, a mi još uvijek raspravljamo o pitanjima roda?! Na razini Europske unije postoji jasna politička volja da se ide u proces ratifikacije. Pratim taj proces i učinit ću sve što je u mojoj moći da se ne odgodi.

Ilčić i Vigilare su napali mene i obitelj na Facebooku
- Dokle je uopće Hrvatska danas stigla po pitanju ženskih prava i ravnopravnosti spolova? Neki dan smo čuli kako zamjenik ministrice kulture Ladislav Ilčić iznosi tezu da “žensko raspoloženje ovisi o razini hormona tijekom menstrualnog ciklusa”... Nitko iz Vlade takvu izjavu nije smatrao spornom.

- Ilčić i njegova ekipa kampanjski zavaravaju javnost. Oni vrlo manipulativno interpretiraju stvari. Nedavno sam sudjelovala na konferenciji o seksualnom i reproduktivnom zdravlju u Bruxellesu koju je organizirala platforma 'All of us'. Ta platforma okuplja političare iz različitih stranaka koji se bore za pravo na izbor. Logo platforme je vizual različito obojenih političara koji se drže za ruke.

Vigilare me na svojoj stranici napao da slikom djece koja se drže za ruke promoviram abortus, nakon čega je uslijedio niz napada na mene, pa čak i na moju obitelj preko Facebooka i maila. Što se tiče Vlade, navikli smo na totalnu neosjetljivost i nevoljkost da zaštiti prava žena.

 

Naslovnica Hrvatska